GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tänk på att lägga svenskt på grillen i sommar!

Sommar, sol och god mat! Doften av nygrillat som luktar så gott och får munnen att vattnas. Men visste du att den mat du väljer kan göra stor skillnad. I början av 1990-talet producerade Sveriges bönder 75 procent av maten i Sverige. I dag är vi betydligt fler svenskar, men vi producerar inte mer mat. Vi litar på den importerade maten, som varannan tugga består av.
Debatt • Publicerad 29 juli 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Välj svenska råvaror på grillen i sommar, skriver Per-Göran Sigfridsson från LRF Sydost.
Välj svenska råvaror på grillen i sommar, skriver Per-Göran Sigfridsson från LRF Sydost.Foto: Helena Landstedt/TT

En stor del av importen utgörs av sådant som vi inte kan producera själva, som till exempel apelsiner, bananer och kaffebönor. Men vi importerar också mängder av mat som konkurrerar med den svenska produktionen, men som i många fall produceras enligt andra regelverk än här i Sverige. Visste du att vi exempelvis har en självförsörjningsgrad på 70 procent på mejeriprodukter, 46 procent på gurka, 56 procent på nöt och 17 procent på tomater.

Några anledningar till att välja svenska råvaror på grillen i sommar:

• Ett ambitiöst djurskydd och lägst antibiotikaanvändning i hela EU. Svenska djur är friskare än vad djuren är i många andra länder som vi importerar kött ifrån. Enligt statistik från SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) är användningen av antibiotika för djur i Sverige lägst i EU och antibiotikaresistensläget är gynnsamt. Det goda läget är resultatet av många års arbete med fokus på att förebygga sjuklighet. Nära samverkan mellan myndigheter, akademi, organisationer och djurägare gör att känd kunskap kommer till användning i praktiken.

• Låg klimatpåverkan. Omställningen till förnybar energi pågår hela tiden; många växthus värms i dag upp av förnybar energi, många ladugårdar har solceller på taket och stallar värms upp av biogas från gödsel. Svenskt kött ger betydligt mindre utsläpp av växthusgaser än kött som produceras i andra delar av världen, och enligt WWF (Världsnaturfonden) kan exempelvis svensk broccoli vara mer än hälften så påverkande på klimatet, som broccoli från andra länder.

• Fler naturvårdare. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål. Djurens trampande, betande och gödslande är avgörande för att naturen ska kunna fungera och artrikedomen frodas. Vi pratar om den biologiska mångfalden.

Blickar man ut i omvärlden är det just nu mycket som sker, och som direkt får påverkan på vårt svenska samhälle. Vad skulle hända om handelsvägarna och importen av mat inte fungerade som de ska? Har vi bönder en året runt-efterfrågan på våra varor skapas en positiv spiral. Ökad produktion ger bättre konkurrenskraft i företagen, vilket också leder till ökade möjligheter att göra investeringar till nytta för hållbarhet och klimat.

Matproduktion är biologi och matproduktion tar tid. Att plötsligt kunna växla upp och producera dubbelt så mycket i händelse av kris görs inte på en dag. Att odla en gurka eller tomat vet kanske de flesta att det tar några månader under goda förhållanden. Men hur lång tid tar det att göra ett bröd? Hur lång tid tar det att få fram en entrecote? I det förra fallet skulle jag vilja påstå ett år med plöjning, såning, växtperioden, skörd, malning av mjöl och bakning. I fallet med nötkött så tar det minst tre år! Ja det tar tid, och vi är inte vana vid det. Vi är vara vana vid att allting ska finnas på en gång när vi vill ha det.

Men tänk i stället på det du läst nu och var förutseende. Välj svenska råvaror på grillen i sommar, och även på tallriken resten av året, så kan de svenska bönderna hålla i gång matproduktionen åt dig!

Per-Göran Sigfridsson, styrelseledamot LRF Sydost

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.