unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Tid att ta ansvar för det vackra med Växjö

Även med företagens ekonomiskt bästa för ögonen måste politiken fatta beslut för stadens, medborgarens och riksintressets bästa. Det skriver Sverigedemokraterna Växjö med anledning av avslaget på förslaget att ­förändra detaljplanen för Länsförsäkring Kronoberg i Växjö centrum.
Länsförsäkring Kronoberg i Växjö.
Länsförsäkring Kronoberg i Växjö.
Foto: Kerstin Haggren
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I Smålandsposten den 11 juli läser vi Anna Tenjes förklaring till överklagande av länsstyrelsens avslag på förslag att förändra detaljplan i Växjö centrum. Sverige­demokraterna är det enda partiet som liksom länsstyrelsen har invändningar och avslår förslaget. Förändringen bottnar i Länsförsäkringars behov att växa. Växjöbor ­behöver bli insatta i vad det handlar om.

Sverigedemokraterna var väl inlästa vid mötet för avgörande beslut. Valet att rösta emot grundades i att handlingarna tydligt förklarade hur Länsförsäkringars Kvarter Lejonet ingår i en större del utsett till Riksintresse. Trots ett ritnings­mässigt försök till förändring under ärendets gång framgick det i ut­låtandet hur förändring av detaljplanen påtagligt riskerar att förändra formspråkets karaktärsdrag och synintryck av Växjö i ett längre framtida perspektiv.

Att ändra detaljplanen medger ­högre höjd på gårdsbyggnad jämfört med övriga av kvarterets omgivande byggnader. Värden av svunna tidens formspråk och prägel på stadsmiljö går förlorade. Enligt dåtidens norm ska aldrig gårdsbyggnad vara högre än de yttre av kvarterets byggnader. Länsförsäkringars ansökan innebär avvikande höjd för gårdshus. Ett ­kubliknande påbygge av gårdshus syns skjuta upp högre än de lägre omgivande byggnaderna.

Trots justering på vägens gång förändras eller skyms vyn med Domkyrkans vackra torn beroende på var man står vid residenset, torget och Storgatan. Länsstyrelsen liksom Sverigedemokraterna ser av vikt att bevara Växjö stads äldre formspråk som skydd av riksintresse och därmed vårt avslag.

Vi Sverigedemokrater är inte emot Länsförsäkringar eller deras utvecklingsbehov. Vi förväntar oss mer ansträngningar från etablerade partier. Att öppna upp för påverkan av skyddad stadsmiljö och riksintresse ser vi bekymmersamt på. Även med företagens ekonomiskt bästa för ögonen måste politiken fatta beslut för stadens, medborgarens och riksintressets bästa.

Rivningsiver och brist på ansvar från politikerhåll har redan reducerat många värden i Växjö. Kortsiktigt ekonomiska perspektiv har tillåtits förfula stadsbilden. Lärdomar är dyrbara och med facit i hand ­förefaller det som nya kommunhuset blir ännu ett sådant exempel. SD Växjös aktiva före oss nuvarande röstade för och med nya lärdomar ska erkännas att vi i dag hade röstat annorlunda. I syfte att värna och ­bevara formspråk är vi i fallet med detaljplanens ändring eniga med länsstyrelsens avslag.

Vi vill att Länsförsäkringar ska kunna växa och gärna i centrum om det är vad man föredrar. Som ett kvalitetsbolag tror vi varken att de vill eller har avsikt att påverka stadsbilden till negativ. Av underlag framgår dock allt om varför riksintresset ska skyddas. Länsförsäkringars ansökan riskerar att bli prejudicerande. Ett medgivande skulle snabbt ge fler med samma avsikter att bygga på höjd på sätt som inte bevarar och skyddar formspråk i stadsbild.

Länsförsäkringar är garant för kunskap om beskyddande av andras egendom och värden. Vi tror att de kan anpassa behoven med en stadsbildsbevarande ambition.

Och vem vet? För många företag blev corona en väckarklocka. Många företag överser nu sina lokalbehov. Sverigedemokraternas och länsstyrelsens avslag ger anledning att tänka efter. Tid att ta ansvar för det vackra med Växjö stad innan det är för sent.

Pernilla Wikelund, ordf. SD Växjö

Christer Svensson, pol. Sek. SD Växjö

Conny Lindahl, gruppledare

Hannes Jónsson, ledamot KF, Byggnadsnämnden

Per Nilimaa, ledamot KF, Tekniska nämnden