GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tillsammans för ökad trygghet i hela kommunen

Blågröna Växjö har under snart åtta års tid arbetat strategiskt och långsiktigt för att öka tryggheten för alla invånare. Nu fortsätter vi det arbetet med ett nytt samarbetsavtal med Växjö Charity i syfte att öka tryggheten i hela kommunen.
Debatt • Publicerad 27 september 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ledande politiker i det blågröna styret i Växjö: Gunnar Nordmark (L), Andreas Olsson (C), Anna Tenje (M), Jon Malmqvist (KD), Magnus Wåhlin (MP).
Ledande politiker i det blågröna styret i Växjö: Gunnar Nordmark (L), Andreas Olsson (C), Anna Tenje (M), Jon Malmqvist (KD), Magnus Wåhlin (MP).Foto: Andreas Wilson

Växjö står inte utan utmaningar, det har de senaste tidens utveckling på Araby visat, men vi måste komma ihåg att Växjö och Araby under de senaste åren har haft generellt positiv utveckling för tryggheten. Det är ett resultat av ett intensivt samarbete mellan kommun, ett engagerat civilsamhälle, polis och myndigheter. Växjös framgång har legat och ligger i att vi gör det tillsammans. Det är genom samarbete, samverkan och delaktighet som vi bygger ett starkare och tryggare Växjö.

Polisen gör ett fantastiskt arbete lokalt men myndigheten behöver mer resurser för att stävja den grövsta kriminaliteten. Växjö kan glädjas åt ett välfungerande proaktivt och reaktivt trygghetsarbete men vi tror att bra kan bli bättre. Nyligen antog kommunstyrelsen på initiativ av Blågröna Växjö ett nytt samarbetsavtal med stiftelsen Växjö Charity om att inleda ett fördjupat trygghetsarbete i hela kommunen. Samarbetet inleds över tre år. Växjö kommun satsar sammantaget 6 miljoner kronor på förstärkt trygghetsarbete i hela kommunen tillsammans med Växjö Charity.

Ett fördjupat samarbete med näringslivet är betydelsefullt ur flera perspektiv, men kanske framförallt utifrån att trygga, välmående och växande företag skapar fler arbetstillfällen. Fler i arbete och fler som har möjlighet att följa sina drömmar är en förutsättning för att vi ska kunna bryta det utanförskap som bidrar till misstro, kriminalitet och ökad otrygghet.

Utöver denna satsning har Blågröna Växjö öronmärkt ytterligare 10 miljoner kronor i nästa årsbudget för det kommunala trygghets- och säkerhetsarbetet. Det möjliggör för ökade trygghetsdialoger med invånare och företagare som är viktiga när utvecklingsarbetet fortskrider. Tillsammans kan vi identifiera specifika insatsbehov för både tätorter, landsbygd och i framtida stadsplanering. Genom dialog kan vi ge mer kraft åt det förstärkta trygghetsarbetet som inlett genom tillskapandet av händelse- och trygghetskarta, ökad kameraövervakning, förstärkt trygghetsarbete på Campus, utökad myndighetssamverkan och fler familjecentraler.

En trygg och stark kommun byggs från grunden och börjar med de barn och ungdomar som föds, växer upp, går i skola och utvecklas i vår kommun. Det är under livets tidigaste år som vi har som störst chans att göra skillnad. Därför har vi konsekvent arbetat med tidiga insatser i skolan i samverkan med socialtjänst och familjecentraler för att slippa laga så många trasiga vuxna. Med helheten i blickfånget och fokus på både kort- och långsiktiga insatser, ser vi nu att skolan har de bästa resultaten sen 2014. Det bådar gott för framtiden och ger hopp om fler starka, självständiga individer och färre i utanförskap.

Blågröna Växjö är övertygade om att en trygg, ekonomisk och socialt hållbar kommun byggs av gemensamma krafter. Föreningsliv och andra goda krafter inom civilsamhället är nödvändiga för att detta ska lyckas. Ensam är inte stark! Gemenskap, inkludering och en berikande mångfald byggs inte av en homogen massa utan av olikheter som berikar varandra. Nu fortsätter vi arbetet för en starkare och tryggare kommun, tillsammans!

Blågröna Växjö

Anna Tenje (M), Andreas Olsson (C), Jon Malmqvist (KD), Gunnar Nordmark (L) och Magnus P. Wåhlin (MP)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.