unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Tingsryds kommun ska vara en kommun att vara stolt över

Det politiska styret i Tingsryds kommun bestående av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har presenterat sitt förslag på budget 2021.
Styrets budgetförslag för Tingsryds kommun innehåller både stora och små satsningar.
Styrets budgetförslag för Tingsryds kommun innehåller både stora och små satsningar.
Foto: Emelie Olsson
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Kommunstyrelsen har beslutat att föreslå kommunfullmäktige att fastställa styrets förslag på budget 2021 med tilläggsyrkanden från Centerpartiet. Nedan beskrivs huvuddragen av det sammantagna förslaget.

Tingsryds kommun är en flerkärnig landsbygdskommun. Vår långsiktiga målsättning är att utveckla de olika orterna efter sina förutsättningar och kommunen som helhet. Vi har en kommunal verksamhet som i stora delar bedrivs effektivt och levererar service av god kvalitet.

Vårt budgetförslag innehåller både stora och små satsningar. Men den röda tråden är att se till att vi kan möta våra kommuninvånares behov av välfärd, samtidigt som vi ska bli en än mer attraktiv kommun för de som redan bor här och förhoppningsvis även attrahera nya kommuninvånare.

Vi ska ha en god vård och omsorg värdig våra äldre och andra omsorgstagare. Till vård och omsorg tillskjuts 11,4 miljoner kronor varav 6,7 miljoner kronor är riktade statsbidrag till äldreomsorgen. Bland de särskilda satsningarna i budgeten finns att öppna en ny dagverksamhet för omsorgstagare med demens med placering i Ryd och att utöka tjänsten som medicinsk ansvarig sjuksköterska.

Vi föreslår att mer medel än i plan avsätts för löneökningar under 2021 där undersköterskor och sjuksköterskor ska vara prioriterade yrkesgrupper i nästa års lönerevision. Vi ser medarbetarnas viktiga insatser både i ett normalläge men i synnerhet under denna ansträngda tid som varit under pandemin.

Vår målsättning ska vara att våra barn och unga får den bästa starten i livet. Tack vare kompetenta och engagerade pedagoger och ett utvecklat arbete med förebyggande insatser kan vi skapa förutsättningar för en god och trygg uppväxt, och att varje barn blir sett och når kunskapsmålen.

Skolan får de 4,6 miljoner kronor man behöver för att bibehålla pedagogtätheten inom förskolan och skolan samt för ökade kostnader för gymnastikhallen i Urshult och moduler inom förskolan. I investeringsbudgeten finns byggnation av nya förskoleavdelningen i Tingsryd med och byggnationsstart planeras till 2021.

Vi föreslår riktade satsningar på bland annat avgiftsfria lovaktiviteter, drift av konstgräsplan, belysning, utökade parkeringsplatser vid Kyrkö mosse, miljöarbete samt avsättningar för åtgärder avseende ishall och simhall.

Vi vill att vår kommun ska växa. Därför behöver fokus även fortsatt vara på bostadsbyggande. Det handlar både om att bygga hyresrätter och att ta fram attraktiva tomter att bygga villor på. För att lyckas med detta behövs ett nytt långsiktigt mål för nya bostäder i kommunen och vi föreslår 100 färdigställda nya bostäder i kommunen till 2024.

Vår förhoppning är att denna budget ger våra verksamheter förutsättningar att möta behoven vi ser samtidigt som vi gör satsningar för att göra vår kommun attraktivare i närtid och på lång sikt. Tingsryds kommun ska vara en kommun att vara stolt över!

För styret

Mikael Jeansson (S)

Anette Weidenmark (KD)

Kristina Brovall (V)

Magnus Carlberg (S)

Birgitta Arvidsson (KD)

Joakim Ohlsson (V)

quote
Den röda tråden är att se till att vi kan möta våra kommuninvånares behov av välfärd, samtidigt som vi ska bli en än mer attraktiv kommun för de som redan bor här och förhoppningsvis även attrahera nya kommuninvånare.