Annons

Tjänstemännens beslut om Ljungby lasarett i otakt med politiken

Rätten att ta beslut i en organisation ger makt. Inom sjukvården är makten tvådelad. Personalen har monopol på den medicinska makten medan politikerna har makten över struktur och organisation.
Debatt • Publicerad 2 maj 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Olle Wihlborg skriver om Ljungby lasarett.
Olle Wihlborg skriver om Ljungby lasarett.Foto: Urban Nilsson

Då hälso- och sjukvården är en komplex kunskaps- och informationsorganisation är det ibland svårt för politiken att fatta för befolkningen bra beslut. Till sin hjälp finns en stab av administratörer med olika kompetenser. I sin roll som arbetsgivarrepresentant är även verksamhetschefer administratörer. Den så kallade delegationsordningen anger vilka beslut som får fattas på olika nivåer.

Administrativa beslut är ofta dolda och får konsekvenser som inte stämmer med de politiska besluten.

Annons

Senaste tiden har tjänstemän tagit beslut och från Ljungby förflyttat:

• Ögonmottagningen.

• Jourläkarcentralen kvällstid, det vill säga primärvårdens jourfall.

• Akut gynekologi.

• Akut kirurgi av barn under 18 år som kräver inneliggande vård, även om det gäller mindre än 24 timmar.

Konsekvenser: Alla jourfall som normalt handlägges av primärvården efter klockan 16 får åka till Växjö, Halmstad eller Värnamo. Då distriktsläkare ej finns tillgänglig kan barn ej undersökas och får därigenom också åka till Växjö. Om vårdtiden förväntas bli 20 timmar – skall barnet vara i Ljungby? Ett förvirrande beslut.

Om dessa förändringar är politiskt förankrade av hälso- och sjukvårdsdirektören framgår inte men politiska beslut finns i varje fall inte.

Okunskap eller maktmissbruk?

Enligt delegationsordningen skall ”beslut...om övergripande eller principiell förändring av verksamhet såsom permanent nedläggning av befintlig verksamhet, ny inriktning av verksamhet...beslutas av styrelsen”.

Om jag förstår rätt är förflyttning av akut gynekologi, som verksamhetschefen på kvinnokliniken beslutade om, en väsentlig förändring. Är delegeringsreglerna okända för verksamhetschefen eller är det en tillfällig stängning? I så fall kunde man löst det med hyrläkare – vanan finns ju på kvinnokliniken.

Annons

Detsamma gäller vård av inneliggande barn – beslut att strypa denna verksamhet på Ljungby lasarett strider mot delegationsordningen och drabbar invånarna i västra Kronoberg mycket negativt.

Det är inte bra att personalens, inte minst läkarnas energi försvinner.

Den stora utmaningen för vården är att effektivisera och förändra vården och samtidigt förbättra arbetsmiljön. Små organisationsförändringar som den som nu pågår kommer inte att lösa problem. Struktur och styrning måste diskuteras öppet liksom befolkningens behov och efterfrågan innan de båda sjukhusen innehåll bestäms. Innovationer och nytänkande behövs. Inte beslut som fattas på fel nivå .

Olle Wihlborg, pensionerad kirurg och tidigare chefsläkare på Ljungby lasarett

”Den stora utmaningen för vården är att effektivisera och förändra vården och samtidigt förbättra arbetsmiljön.”
Annons
Annons
Annons
Annons