Annons

Tro, hopp och entreprenörskap

Påskafton den 3 april publicerade biskop Fredrik Modéus några intressanta tankar på Smålandspostens debattsida. I dessa pandemitider ställer han bland annat entreprenörskapets optimism mot hoppets förtröstan. Om detta finns det en hel del att säga.
Replik • Publicerad 10 april 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Entreprenörskap handlar om att skapa ordning, inte minst där det är oreda och råder osäkerhet”, skriver Bengt Johannisson.
”Entreprenörskap handlar om att skapa ordning, inte minst där det är oreda och råder osäkerhet”, skriver Bengt Johannisson.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Fredrik Modéus ser entreprenören som en person som ”tar nya tag” och ”ser optimistiskt på framtiden”. Men det är en himmelsvid skillnad mellan att odla och berätta om sin positiva livssyn och göra något konkret. Hos entreprenören är det typiskt lite prat och mycket verkstad.

Fredrik Modéus menar också att pandemin och den röra den skapar i samhället får många, däribland entreprenörer, att tappa sugen. Men entreprenörskap handlar om att skapa ordning, inte minst där det är oreda och råder osäkerhet. Ovanligt många startar också företag i nuvarande orostider.

Annons

Pandemin har uppenbarligen skapat ett världsomspännande kaos som leder till oväntade, svårhanterliga och otrevliga förändringar. Dessa kan knappast hanteras genom hopp och förtröstan som Fredrik Modéus hävdar. Organisationsforskaren Nils Brunsson menar att hopp snarast främjar stabilitet. Kaotiska förändringar kräver en moteld i form av entreprenörskap på alla samhällets arenor – från privatlivet via affärslivet till livet som samhällsmedlem.

Tro och hopp rättfärdigar att man väntar med egna insatser som skulle kunna göra någonting åt den rådande situationen. Men det duger inte. I stället måste man som Vilhelm Moberg menar i sin kanske mest tänkvärda bok – Din stund på jorden – engagera sig i sitt eget och andras liv här och nu. ’It’s now or never’ som Elvis Presley sjöng. För entreprenörer är detta en självklarhet.

Filosofen Martin Hägglund är en annan tänkare med ena foten i Sverige och den andra i USA och som fördjupat sig i vad ett meningsfullt och ansvarsfullt liv kan vara. Han menar att vi i ”vårt enda liv” (också boktitel) ska minimera den arbetstid som är nödvändig för att garantera den egna försörjningen. Återstoden av vår vakna tid, den då vi är fria, ska vi lägga på aktiviteter som är bra för oss själva. Men det handlar inte om att förlänga den passiva fritiden utan om att ge oss själva större möjligheter att skapa ett alldeles eget, unikt liv.

Vad som gör entreprenörskapet speciellt är att gränsen mellan ”nödvändig” och ”fri” tid är öppen. Det följer av att entreprenörskap är ett existentiellt sätt att förhålla sig till tillvaron. Vadhelst entreprenören sysslar med handlar det om att vara nyfiken och engagerad. Det är inte så konstigt – som barn hade vi alla den livssynen.

Den bild av tillvaron som Hägglund förespråkar och jag tillskriver entreprenörskapet är sekulär, alltså inte självklart kopplad till en religiös övertygelse. Men kan så vara. I det Gnosjö som för ett halvsekel sedan hade en anda som gjorde regionen till landets ekonomiskt mest framgångsrika var varannan företagare med i en frikyrka. Så kravet på frihet gällde också det religiösa livet i det entreprenöriella Gnosjö.

Bengt Johannisson, professor emeritus i entreprenörskap

”Pandemin har uppenbarligen skapat ett världsomspännande kaos som leder till oväntade, svårhanterliga och otrevliga förändringar. Dessa kan knappast hanteras genom hopp och förtröstan som Fredrik Modéus hävdar.”
Annons
Annons
Annons
Annons