GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Trygg och likvärdig skola

Skolresultaten i Växjö sjunker igen. 159 niondeklassare i Växjös kommunala skolor var vid vårterminens slut inte behöriga till gymnasiet. Det är alldeles för många elever som inte fått rätt förutsättningar i sin skola för att klara målen och ta sig vidare till gymnasiet. Ansvaret för detta ligger varken på lärare, elevassistenter eller skolsköterskorna. Ansvaret för skolpolitiken i Växjö kommun ligger på Alliansen, med Moderaterna i spetsen.
Debatt • Publicerad 15 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Malin Lauber (S) och Martina Forsberg (S) tycker att Alliansens budget är ett hån mot dem som dagligen kämpar för att eleverna ska klara skolan.
Malin Lauber (S) och Martina Forsberg (S) tycker att Alliansens budget är ett hån mot dem som dagligen kämpar för att eleverna ska klara skolan.Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter 16 år vid makten i Växjö lägger Alliansen en budget inför nästa år med en skattesänkning och besparing på skolan. Det är inget annat än ett hån mot dem som dagligen kämpar för att eleverna ska klara skolan och därmed öka möjligheterna för en ljusare framtid. Socialdemokraternas budget innebär 38 miljoner kronor mer att fördela till skolorna, det är pengar som vi vet gör skillnad. Vi hoppas därför att det är vår budget som antas i höst. För det krävs ett maktskifte.

Förutom att det alldeles för många som inte blir behöriga till gymnasiet är skillnaderna i skolresultat stora mellan kommunens olika skolor. Det är hög tid att fördela pengarna så att de skolor som behöver pengarna bäst också får mest.

Socialdemokraterna har en rad förslag som vi ser fram emot att genomföra vid ett lokalt maktskifte:

• Mer resurser som fördelas rättvist

• Mer tillgänglig och likvärdig elevhälsa

• Översyn av gruppstorlekar från förskolan till högstadiet

• Satsa på fritidshemmen

• Utreda behoven av nattomsorg

• Bättre tillgänglighet till kulturskolans verksamheter

• Utöka timmarna i den allmänna skolan

• Lita på och lyssna på professionen och jobba tillitsbaserad

• Bättre arbetsmiljö för lärarna – mer dialog med facken

Växjös invånare förtjänar bättre än sjunkande skolresultat, skattesänkningar och besparingar.

Vill man ha en förändring i skolan i Växjö kommun ska man lägga sin röst på Socialdemokraterna – Växjö kommun behöver ett maktskifte. Vårt Växjö kan bättre.

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition

Martina Forsberg (S), oppositionsledare utbildningsnämnden

”Växjös invånare förtjänar bättre än sjunkande skolresultat, skattesänkningar och besparingar.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.