Annons

Tullen har nu utökade befogenheter

Vi har ett viktigt budskap till de kriminella ligor som stjäl våra bilar, båtmotorer och jordbruksmaskiner och som säljer dem i andra länder: Ge upp!
Debatt • Publicerad 6 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Johan Nilsson/TT

Tidigare kunde inte tulltjänstemän stoppa utförsel av gods som misstänktes vara stulet men från och med den 1 augusti trädde nya regler i kraft som ger tulltjänstemän rätt att ingripa när de misstänker brott vid in- och utförselkontrollerna. Genom utökade befogenheter får Tullen nu kvarhålla personer, beslagta elektronisk utrustning och inleda förhör om de vid tullkontroller påträffar gods som kan misstänkas vara stulet och som är på väg att föras ut ur landet.

Inresande brottsnätverk från olika delar av i första hand Europa står för en stor del av tillgreppsbrottsligheten i Sverige och uppskattningsvis begås åtminstone 50 procent av bostadsinbrotten och ungefär 90 procent av stölderna av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner av internationella brottsnätverk.

Annons

För oss som bor på landsbygden, och som riskerar att drabbas av dessa ligor, välkomnas regeringens och riksdagens nya regler för Tullen. För oss som socialdemokrater och riksdagsledamöter är det viktigt att underlätta för våra myndigheter att arbeta så den egendom vi har får vara där vi vill ha den, och inte i händerna på kriminella.

Monica Haider (S), riksdagsledamot

ClasGöran Carlsson (S), riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons