Annons

Ukraina finns i våra hjärtan

Det som fram till nyligen var otänkbart för många har snabbt blivit brutal verklighet. Ryssland har oprovocerat invaderat Ukraina och vi har krig i Europa. Miljoner barn som fram till för bara någon vecka sedan gick i skolan som vanligt har nu fått sin vardag och sin trygghet raserad. Familjer splittras när kvinnor och barn tvingas på flykt medan männen förväntas stanna och försvara sitt land.
Debatt • Publicerad 11 mars 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Demonstration på Sergels torg i Stockholm till stöd för Ukraina efter Rysslands invasion.
Demonstration på Sergels torg i Stockholm till stöd för Ukraina efter Rysslands invasion.Foto: Urban Andersson/TT

För mig personligen är detta en tragedi då jag har närstående i östra Ukraina och Luhansk-regionen. Personer sitter fast med ständiga flyglarm och liv i skyddsrum. Situationen är mycket dålig. Ingen går ut förutom när man ska handla livsmedel och mediciner. Humanitärt är det en katastrofal situation med brist på vatten, uteblivna inkomster och kyla. Barnen är rädda för att sova. De vaknar hela tiden och frågar vad som händer. Kriget är rastlöst och fruktansvärt. Paniken inträder hela tiden med flyglarmen och stridsvagnar som surrar konstant. Det är vardag för vanligt folk. Evakuering aviseras, men kollektivtrafiken fungerar inte i de östra delarna.

Jag är glad att Miljöpartiet står bakom Sveriges beslut att bidra till att möta Ukrainas behov av humanitär hjälp, militär och annan utrustning, för att försvara sig mot det pågående oförsvarbara angreppet. Så stolt att Sverige är en av de största humanitära biståndsgivarna. Genom biståndet kan vi bidra med nödvändig humanitär hjälp här och nu. Därefter bidra till att återuppbygga ett fungerande samhälle i Ukraina när kriget väl är över. Stöd till civilsamhället i Ukraina är av största vikt.

Annons

Vi måste nu snabbt också göra oss redo att ta emot flyktingar. När ukrainska flyktingar nu börjar komma till EU och Sverige är vårt krav att de ska kunna tas emot i en kommun för att så snabbt som möjligt få hjälp i en svår och akut situation.

Samtidigt måste vi göra allt som står i vår makt för att främja fred och säkerhet i Europa. Vi måste omedelbart avbryta all handel med uran, olja och gas från Ryssland och sluta göda Putins krigsapparat. Från Sveriges sida ska vi ansluta oss till FN:s avtal om förbud mot kärnvapen. Vi kan aldrig acceptera att ett sådant vidrigt och existentiellt hot får användas i politiska och militära syften. Vi ser hur den civila kärnkraften utgör en påtaglig säkerhetsrisk i en alltmer osäker omvärld. Så sent som i januari upptäcktes obehöriga drönare som gjorde intrång och äventyrade säkerheten vid kärnkraftverk i vårt land. I Ukraina ser vi nu vilken uppenbar riskfaktor kärnkraften utgör vid ett militärt angrepp. Attacken vid kärnkraftverket Zaporizjzja visar det.

När världen brinner prövas vår solidaritet. Sverige, Europa och världen måste visa att vi tillsammans bär freden och demokratin på våra axlar. Våra hjärtan är med Ukrainas folk.

Michael Öberg (MP), gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Älmhult

Annons
Annons
Annons
Annons