GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Undermåliga utredningar leder till felbeslut

Almarna i Stockholms Kungsträdgård räddades efter starka protester av många olika miljögrupper och engagerade Östermalmsbor. Sveriges Television sände den 12 maj ett program som ett 50-årsminne av almstriden: ”Politiker, ni är tillsatta efter mandat från oss väljare!” Programmets slutsats: Det blev ett förödande resultat, eftersom fällningen av almarna var ett felbeslut av stadsfullmäktige som togs utifrån undermåliga utredningar.
Ulf Rosén tar Almstriden i Stockholm i början av 1970-talet som en jämförelse med bygget av nytt sjukhus i Växjö. ”Fällningen av almarna var ett felbeslut av stadsfullmäktige som togs utifrån undermåliga utredningar”, skriver han.
Ulf Rosén tar Almstriden i Stockholm i början av 1970-talet som en jämförelse med bygget av nytt sjukhus i Växjö. ”Fällningen av almarna var ett felbeslut av stadsfullmäktige som togs utifrån undermåliga utredningar”, skriver han.
Foto: OLLE LINDEBORG / TT
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De senaste åren har vi följt skandalerna och kaoset kring nybyggnationerna av Karolinska sjukhuset i Solna samtidigt med införandet av en ny vårdmodell, ”Värdebaserad vård”, framtagen av Boston Consulting Group som underlag för besluten. En rubrik av många under turbulensen i Solna: ”Vårdmodell på Karolinska gynnar friska patienter” (DN, 9 jan 2018).

Ett inriktningsbeslut togs av regionfullmäktige i maj 2019 om nytt sjukhus i Växjö. Konsultföretaget Sirona har tagit fram underlag till regionens politiker. Från Sironas hemsida: ”Kundens behov är alltid vår utgångspunkt för att hitta nya lösningar.” Min undran: Vad signalerar ordet ”kund”? Om du fördjupar dig i Sironas verksamhet är det snubblande nära att oroas. Byggs ett luftslott i Räppe precis som av Boston Consulting Group i Solna?

Ett flertal mycket erfarna distriktsläkare har på de här sidorna i Smålandsposten uttryckt oro och undrat över begreppet ”Nära vård” och konsulten Sirona? Dessa läkare föreslår i stället en betydligt förstärkt primärvård genom att bland annat utbilda läkare (AT) och anställa dessa.

På Smålandspostens debattsida den 10 maj skriver f d överläkaren Torgny Samuelsson:

”Konsultföretaget Sirona, som regionen anlitat, menar att man kan minska antalet vårdplatser på sjukhuset med 26 procent om man satsar på nära vård. Jag har mångårig erfarenhet av överbeläggningsproblematik från medicinkliniken och akutmottagningen och finner detta helt orealistiskt.”

Yrkeskunniga med lång erfarenhet inom bygg-, arkitekt- och ekonomiområdena har efter åtskilliga utredningar publicerat resultaten, att om- och tillbyggnad av nuvarande lasarett är fullt möjligt inom befintligt område. Det blir miljarder kronor billigare. Dessutom - en miljöförstöring och hög kostnad för en rivning av lasarettet.

Undertecknad har genom debattartiklar i Smålandsposten värnat om Växjö och dess centrum. Varje dag rör sig upp emot 1 000 personer till och från lasarettet. Många av de anställda cyklar till sitt jobb mitt i Växjö. En ny tåg- och busstation finns inom kort på endast en järnvägsbros avstånd. I stället föreslår regionen med sitt resursslöseri en helt ny tågstation i Räppe. Samtidigt skall nya breda trafikleder dras genom Bergsnäs och Räppe. En fråga: Kommer fler verksamheter att flyttas från Ljungby lasarett till Räppesjukhuset?

Ett beslut om ett sjukhus i Räppe, det vill säga en större utflyttning från stadens centrum, är i dag omodernt och ligger ej i tiden. I större städer planeras och byggs i stället så kallade ”20-minutersområden”, vilket betyder att de flesta serviceorgan som sjukvård skall ligga inom cirka 20 minuters avstånd.

Regionen bör i stället i samverkan med Trafikverket och tillsammans med Alvesta och Växjö kommuner planera för dubbelspår Växjö-Alvesta, som ger långsiktighet.

För Regionens och Växjö kommuns bästa önskar de allra flesta av oss invånare och röstare att inriktningen om nytt sjukhus rivs upp. Vi önskar inte ett felbeslut, som grundar sig på undermåliga utredningar medförande stora kostnader. Vi värnar om Växjö centrums utveckling.

Ulf Rosén, Växjöbo

"Vi önskar inte ett felbeslut, som grundar sig på undermåliga utredningar medförande stora kostnader. Vi värnar om Växjö centrums utveckling."

Läs mer