GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Unesco – en länk mellan Småland och världen

Utmaningar som pandemin och klimatförändringar har visat oss att vi alla är beroende av varandra. Det som händer lokalt påverkas av, och kan bidra till, globala utmaningar och lösningar. Exempel på detta är Unescos immateriella kulturarv i Småland, ett arbete vi behöver bygga vidare tillsammans.
Debatt • Publicerad torsdag 06:00 • Uppdaterad torsdag 08:43
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sagobygden.
Sagobygden.
Foto: Sagobygden

I år firar FN-organet Unesco 75 år. Sverige har varit medlem sedan 1950 och Unesco finns i dag över hela Sverige. 2018 utnämndes Sagobygden, som drivs av den ideella föreningen Berättarnätet Kronoberg, till ett gott exempel på hur man kan arbeta med immateriellt kulturarv av Unesco. Sagobygdens arbete syftar till att trygga och återuppliva den muntliga berättartraditionen och innefattar Alvesta, Ljungby och Älmhults kommuner i Småland. Sammanlagt finns ett 50-tal Unesco-relaterade verksamheter, från världsarv till forskningscentrum, i Sverige.

Sverige är i dag en av de största givarna till Unesco och organisationen är en viktig plattform för Sverige i det globala arbetet med till exempel jämställdhet, yttrandefrihet och hållbar utveckling. Men vad innebär egentligen medlemskapet på lokal och regional nivå runt om i Sverige?

Bland annat bidrar Unesco-verksamheterna till att bevara värdefulla kultur- och naturmiljöer, skapa förutsättningar för dialog samt att utveckla internationella samarbeten. En studie gjord i Storbritannien ger en fingervisning om vad Unesco-samarbetet kan betyda lokalt – i Storbritannien genererar verksamheterna 1.5 miljarder kronor varje år. Mycket av detta härrör från inkomster från människor som väljer att resa till världsarv och andra Unesco-områden. Pengarna tillfaller därför lokala aktörer. Studien visar också på positiva effekter för samhället i stort.

Sagobygden har många goda exempel på hur det immateriella kulturarvet kan levandegöras. Genom sägenplatser ute i landskapet, den årligen återkommande Ljungby berättarfestival, berättararrangemang, ett omfattande pedagogiskt arbete, Sagomuseet och mer därtill, framförs och värnas det muntliga berättandets historia, samtid och framtid.

Unescos uppmärksammande av Sagobygdens verksamhet har inneburit nya kontakter och nätverk, nationellt som internationellt, och gjort det möjligt att inspirera och utveckla den muntliga berättartraditionen.

Unesco-verksamheterna och det arbete som utförs i anknytning till dem bygger nästan uteslutande på ett stort lokalt engagemang. Utan de viktiga insatser som görs av ideella organisationer, lokala myndigheter och eldsjälar skulle de inte finnas i dag.

Under de senaste 75 åren har mycket skett inom det svenska Unesco-arbetet och vi ser nu fram emot att utveckla arbetet lokalt, nationellt och globalt. Det lokala engagemanget kommer att fortsätta att vara grundbulten i det arbetet.

Anna-Karin Johansson, Generalsekreterare Svenska Unescorådet

Tine Winther, Verksamhetsledare Sagobygden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.