Annons

Ungas psykiska hälsa måste förbättras

Allt fler unga drabbas av psykisk ohälsa. Men trots att det är och under en längre tid har varit ett växande problem, tycks det vara ett problem som inte alltid tas på fullt allvar.
Debatt • Publicerad 6 februari 2018

I Socialstyrelsens rapport ”Utvecklingen av psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna” går det bland annat läsa att bland barn i åldrarna 10–17 så har den psykiska ohälsan stigit över 100 procent, under perioden 2006–2016. Under samma period har ökningen för unga mellan 18–24 varit närmare 70 procent.

I tidningen ”Arbetarskydd” går det att läsa att det skett en framträdande ökning av antalet sjukskrivna i åldern 24-29, på grund av stressrelaterade diagnoser.

Annons

Ungas hälsa är så pass hotad att åldersgruppen mellan 15-24 år är den enda grupp inom vilken självmordsfrekvensen ökat, enligt Folkhälsomyndigheten.

Att ungas välmående blir allt sämre är något vi i Ungsvenskarna ser mycket allvarligt på. Vi menar att en god psykisk hälsa inte bara är en förutsättning för en lyckad skolgång och en framtida karriär, utan också för ett lyckligt liv. Vi ser att arbetet mot psykisk ohälsa måste börja redan i skolgången då daglig mobbing och traumatiska händelser från barndomen kan vara två av orsakerna bakom hälsans fall. Därför anser vi det nödvändigt att alla unga får chansen till en framgångsrik och trygg skolgång.

För att förbättra ungas hälsa och säkra grunden till ett välmående samhälle vill vi i Ungsvenskarna se följande:

• Uppföljningskrav inom psykiatrin.

• Att psykiatriska akutbilar finns i hela landet.

• Införandet av en nationell samordnare för arbetet med nollvision om antalet självmord.

• Att mer resurser tilldelas bekämpning av mobbning och annat hat/hot i sociala medier.

• Att all skolpersonal ska utbildas inom psykisk ohälsa.

Nils Sjöqvist Axelson, kontaktperson Ungsvenskarna SDU i Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons