Annons

Upp till bevis för nya beslutsfattare när det gäller diabetesvården i Kronoberg

Svenska Diabetesförbundet tog med anledning av Världsdiabetesdagen, där vi den 14 november uppmärksammade de över 500 000 personer som lever med diabetes i Sverige i dag, fram en helt ny rapport som visar hur diabetesvården kan och bör utvecklas under de kommande åren. Detta gäller även för de cirka 10 000 personer som lever med diabetes i Region Kronoberg.
Debatt • Publicerad 30 november 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fler än 500 000 personer lever med diabetes i Sverige i dag.
Fler än 500 000 personer lever med diabetes i Sverige i dag.Foto: Hasse Holmberg

Av Diabetesbarometern framgår det att Kronoberg i dag uppnår 27 av 46 möjliga poäng, vilket är bättre än genomsnittet i undersökningen.

Dock indikerar resultatet samtidigt behov av ytterligare insatser för att förbättra diabetesvården i regionen. Alla som lever med diabetes behöver nämligen hjälp och stöd i vården för att hantera sin egenvård, och uppnå en bra blodsockerkontroll. Det är därför bekymmersamt att andelen personer med diabetes med så höga blodsockernivåer att det är stor risk för diabeteskomplikationer var sämre än riksgenomsnittet år 2021. Däremot låg regionen markant över genomsnittet samma år när det gäller tillgången till medicinsk fotvård, vilket är glädjande.

Annons

Om inte individen tar hand om sin diabetes varje dag, året om, kan det leda till mycket allvarliga komplikationer och följdsjukdomar. Vi får därför inte missa att förebygga och behandla diabetes effektivt, eftersom det kan bli mycket kostsamt på sikt. Vi behöver hjälpas åt, så att vi kan förbättra dessa resultat under den kommande mandatperioden i Kronoberg.

Min bild är samtidigt att detta är fullt möjligt men också att det förutsätter att det investeras i vården, även i ett tufft ekonomiskt läge. Ett område där jag ser behov av investeringar är när det gäller förskrivningen av tekniska hjälpmedel, eftersom dessa bidrar till att personer med diabetes kan få bra blodsockerkontroll. Vidare skulle jag gärna se ytterligare satsningar på diabetessamordnarna i regionen med mandat och möjlighet att bedriva ett kontinuerligt kvalitetsarbete, samt ge stöd till de sämst fungerande delarna av diabetesvården.

Dessa investeringar skulle bidra till bättre hälsa och livskvalitet för individen, som lever med en påfrestande kronisk sjukdom. Dessutom skulle färre behöva sjukhusbaserad vård, och färre förlora arbetsförmåga till följd av, diabeteskomplikationer. Jag är övertygad om, att detta skulle vara lönsamt på sikt för Kronoberg.

Nu är det upp till bevis för de nya beslutsfattarna i regionen.

Henrik Frisk, ordförande Kronobergs läns diabetesförening

Annons
Annons
Annons
Annons