unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Uppvidinge förtjänar en bättre styrning

Det är inte lätt att styra och leda en kommun, vilket tyvärr också märks på hur de två partierna som tagit på sig ledartröjan jobbar. Det skriver Patrik Davidsson (C) om den politiska ledningen i Uppvidinge kommun.
Patrik Davidsson (C) tycker att de politiska partierna i Uppvidinge kommun ska fokusera på konstruktiva lösningar, så att de styrande släpper prestigen och att delar av oppositionen kliver ur sandlådan.
Patrik Davidsson (C) tycker att de politiska partierna i Uppvidinge kommun ska fokusera på konstruktiva lösningar, så att de styrande släpper prestigen och att delar av oppositionen kliver ur sandlådan.
Foto: Lena Gunnarsson
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Efter senaste valet bildade Socialdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet majoritet i Uppvidinge. Dessa tre partier valde att besätta samtliga presidieposter i styrelser och nämnder vilket är ett sätt att öka maktkoncentrationen och minska oppositionens inflytande. Jag har många synpunkter på hur Socialdemokraterna och Moderaterna sköter kommunen, men tjafset om exempelvis nyval är både urbota dumt och skulle innebära en onödig kostnad för oss skattebetalare.

Uppvidinge står inför stora utmaningar, något som vi under förra mandatperioden också började arbeta med. Jag påstår inte att det är enkelt att styra och leda en kommun, vilket tyvärr också märks på hur de två partierna som tagit på sig ledartröjan jobbar.

Jag har varit ifrån politiken sedan början av året, men har självklart noga följt den rådande utvecklingen. Diskussionen kring strukturförändringarna inom äldreomsorgen är nödvändig, socialnämnden var enig när arbetet påbörjades, men har sedan ändrat uppfattning under resans gång. Det som händer när de politiska partierna först är eniga och sedan ändrar sig är att tjänstemannaorganisationen hamnar i kläm. Politiken sätter sparkrav, ger socialförvaltningen i uppdrag att påbörja strukturförändringen för att kunna nå målet att dra ner kostnaderna. Sedan ändrar man sig, och detta blir ju inte hållbart.

Ingen vill lägga ner verksamheter, men finns inte de ekonomiska resurserna måste man vidta åtgärder. Man kan inte både ha kakan och äta den, brukar man säga. Politik handlar om prioriteringar och att hitta lösningar på vardagsproblem.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Den andra heta frågan just nu är vindkraftsfrågan. Låt mig vara tydlig, jag tror på det förnybara! Men jag ser också utmaningarna även kring den stora etablering som planeras. Jag tycker man borde försöka dra nytta av detta och ställa krav på bolagen som vill etablera vindkraft på kommunal mark att faktiskt ge kommunen en betydligt större ersättning för det intrång som eventuellt görs. Dessa pengar skulle sedan kunna användas till bland annat äldreomsorgen.

Jag får ofta frågan om jag saknar politiken, mitt snabba svar är ja! Att få vara förtroendevald och företräda invånarna i Uppvidinge är det finaste jag har fått göra. Min uppmaning till de politiska partierna i kommunen är att fokusera på konstruktiva lösningar, släppa prestigen från de styrande och att delar av oppositionen kliver ur sandlådan.

Uppvidinge är en fin kommun, värd att kämpa för och utveckla. Uppvidinge kommun är inte ensam om att brottas med ekonomiska utmaningar, men att hela tiden säga nej till både förändringar och eventuella stora investeringar leder inte till utveckling.

Jag är stolt över att ha varit med och tagit beslut som möjliggör etableringar både för industrin och av förnybar energi. Se möjligheter och ta vara på den utveckling som vill bidra till att Uppvidinge kan växa, på ett klokt sätt. Vem vet, blir det politiska klimatet bättre kanske även jag återvänder till politiken.

Patrik Davidsson (C), Alstermo

Läs mer

Femårsplan för vägar skjuts fram

underhåll

Femårsplan för vägar skjuts fram

Kommunen behöver en plan för underhållet av de kommunala vägarna. Tekniska avdelningen ska redovisa en sådan för kommunstyrelsen i oktober i år.

Sparkrav: Fler miljonbesparingar - trots miljoner i statsbidrag

Lessebo

Sparkrav: Fler miljonbesparingar - trots miljoner i statsbidrag

Statsbidragen har haglat över Lessebo kommun. I år har rambudgetbeslut försenats, bland annat för att invänta fler. Ändå föreslås nya miljonbesparingar för nämnderna.

Hör hemma i buren

Ledare

Hör hemma i buren

Till och med kosläpp har fått djurrättshot mot sig

Fredrik Haage: Ensamt M är inte starkt

Ledare

Fredrik Haage: Ensamt M är inte starkt

Målet för Moderaterna är självklart inte att gå till val ensamma utan med Kristdemokraterna.

Mörkt eller ljust för SD?

Ledare

Mörkt eller ljust för SD?

Sverigedemokraterna själva vill nog inte riktigt veta av en sådan förklaring.

Wallmarks tändande gnista?

Ledare

Wallmarks tändande gnista?

Vi har tidigare berömt Australien för dess initiativ att begära en oberoende utredning kring vad som i praktiken är Kinas och WHO:s mörkläggning av coronavirusets initiala utbredning. Nu har Kina reagerat på det.