Annons

Urstark ekonomi ger utrymme för sänkt skatt, säkra marginaler och stärkt välfärd

Hushållen pressas av höga priser, stigande räntor och sänkt reallön. Sänkt skatt stärker plånboken, jobben och tillväxten. Skattesänkningen i vår budget innebär drygt 2 000 kronor mer i plånboken för en vanlig familj där en arbetar i skolan och en i vården. Vår budget gör tillskott till nämnderna med 134 miljoner med fokus på välfärdens kärna.
Debatt • Publicerad 16 juni 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sänkt skatt stärker plånboken, jobben och tillväxten, skriver Budgetberedningen för Alliansen Växjö.
Sänkt skatt stärker plånboken, jobben och tillväxten, skriver Budgetberedningen för Alliansen Växjö.Foto: isabell Höjman/TT

Ansvar för ekonomin är Alliansens viktigaste löfte till Växjöborna. Utan ordning och reda i kommunens budget hotas välfärdens långsiktiga finansiering, tillväxten och hushållens ekonomi. I budgeten för 2023 klarar vi med god marginal att både sänka skatten och stärka välfärden. Vi höjer skyddsvallarna när överskottsmålet höjs från 1 till 1,5 procent.

Växjö kommun får lägst skatt i kommungruppen större städer, 19,89 procent, med vårt förslag om att sänka med 30 öre eller 0,3 procentenheter. Den totala skattesatsen för Växjöborna är tyvärr ändå hög, eftersom vi samtidigt har landets tredje högsta regionskatt: 12 procent och totalt 31,89 procent. Under förutsättning att ekonomin fortsätter med oförändrad styrka och att vi har utrymme att trygga välfärdens finansiering, planerar vi att fortsätta sänka skatten under kommande mandatperiod, om vi får förnyat förtroende i höstens val.

Annons

Sänkt skatt leder till att fler arbetar och att tillväxten stiger. Vi räknar trots det konservativt i kommunens budget och tar inte med några sekundära effekter av skattesänkningen. Det är därför betydelsefullt att fråga sig hur vi finansierar skattesänkningen som enligt detta förenklade sätt att räkna förväntas sänka kommunens intäkter med knappt 70 miljoner kronor.

Mandatperioden inleddes med ett kraftfullt reformarbete som kallas Välfärden först. Det har flyttat över 100 miljoner kronor från byråkrati och byggnader till välfärdens kärna. Bland åtgärderna finns som ett exempel ungefär 60 miljoner kronor i effektiviseringar som har genomförts när ekonomi, HR, kommunikation, IT och administration centraliserats.

Effektiv styrning och en mer kraftfull bolagsstruktur gör att bostadsbolaget Vidingehem, lokalbolaget Vöfab och infrastrukturbolaget Veab kan lämna en årlig och stabil utdelning om 220 miljoner kronor framåt. Det är en liten del i finansieringsmixen för kommunen jämfört med skatteintäkterna, men viktig för att ge Växjöborna återbäring på riskerna av att äga bolag. Att vi nu går från att skattebetalarna satt in pengar för bredbandsutbyggnad i Wexnet, till att bolaget nu successivt kommer kunna betala tillbaka är ett exempel.

Experter bedömer att det ekonomiska läget kommer pressa upp kostnaderna för ett vanligt hushåll med 60 000 kronor. Växjös välskötta ekonomi möjliggör att förstärka hushållsekonomin för alla Växjöbor. Alliansen lovar att fortsätta prioritera att du får mer pengar i plånboken under hela nästa mandatperiod, om vi får förnyat förtroende att leda Växjö.

Budgetberedningen för Alliansen Växjö

Anna Tenje (M), Andreas Olsson (C), Jon Malmqvist (KD), Gunnar Nordmark (L), Oliver Rosengren (M), Pernilla Tornéus (M), Thomas Magnusson (C), Tina Sturesson (C), Ricardo Chavez (KD), Anders Landin (L) och Christina Rosén (L)

Annons
Annons
Annons
Annons