Annons

Utrota livmoderhalscancer i Kronoberg

Sedan många år sker ett framgångsrikt arbete i Sverige för att bekämpa livmoderhalscancer men fortfarande dör i vårt land 150 kvinnor i sjukdomen varje år. Världshälsoorganisationen (WHO) har satt ett globalt mål om total eliminering av livmoderhalscancer.
Debatt • Publicerad 1 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att utrota livmoderhalscancer är inte bara en vinst för den enskilda kvinnan utan också för hennes anhöriga och för hela samhället, skriver Henrietta Serrate och Robert Olesen.
Att utrota livmoderhalscancer är inte bara en vinst för den enskilda kvinnan utan också för hennes anhöriga och för hela samhället, skriver Henrietta Serrate och Robert Olesen.Foto: isabell Höjman/TT

Målet är, enligt svenska forskare, möjligt att nå inom fem år. Förutsättningen för att kunna göra det är att vi fortsätter nå fler med såväl screening, som möjliggör tidig upptäckt, och vaccinering. Med det som bakgrund har vi socialdemokrater i en motion föreslagit att Region Kronoberg nu ska ta krafttag för att helt utrota livmoderhalscancer genom att ta fram en plan för riktade insatser (catch-up) inom screening och vaccination.

I dag kallas alla kvinnor mellan 23 och 64 år till gynekologisk cellprovtagning för att screena för cellförändringar. Sedan några år tillbaka testas samtidigt om man bär på HPV-viruset som ligger bakom de flesta fallen av livmoderhalscancer.

Annons

Från 2012 och framåt erbjuds alla flickor som en del av det allmänna vaccinationsprogrammet vaccin mot HPV-virus och från och med förra året erbjuds också pojkar vaccinet. Vaccination bedöms minska risken att utveckla livmoderhalscancer med 90 procent och screening med HPV bedöms minska risken med 95 procent. Med kombinationen screening och vaccination blir skyddet nästan 100 procent.

Det finns i dag alltså goda metoder för att helt utrota livmoderhalscancer. Det som behövs för att nå målet är riktade insatser på två områden. För det första behöver vi med olika insatser nå de kvinnor som i dag uteblir från sin cellprovtagning – så många som möjligt behöver delta i screeningprogrammet. Särskilt i Kronoberg behöver deltagandet bli bättre, som exempel deltog endast 71 procent av kvinnorna 2018. Därtill behöver vi göra riktade insatser för att vaccinera unga kvinnor som var för gamla för att vaccineras 2012. Genom dessa båda så kallade ’catch-up-insatser’ kan spridningen av HPV-virus stoppas och livmoderhalscancer helt utrotas. Det som krävs är alltså riktade insatser till en begränsad grupp under en begränsad tid.

Flera regioner i Sverige tar nu fram riktade program för catch-up inom detta område – ett arbete som räddar livet på kvinnor. Att utrota livmoderhalscancer är inte bara en vinst för den enskilda kvinnan utan också för hennes anhöriga och för hela samhället. Om HPV-viruset utrotas förebygger vi dessutom andra cancerformer i mun och hals, vulva, ändtarm och penis. Förutsättningarna finns för att med relativt små insatser minska risken för kvinnor och män i Kronoberg att drabbas av cancer. Låt oss göra det!

Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons