GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Utvisad två gånger och tillbaka för att göra nya brott

I måndagens Smålandsposten rapporterades om en 38-åring som dömdes för en stöldräd till fängelse. Åklagaren ville döma mannen till utvisning, men det gick inte tingsrätten med på.
”Har man varit utvisad för brottslighet tidigare, borde personen den tredje gången utvisas för alltid”, skriver Yvonne Jonsson (C).
”Har man varit utvisad för brottslighet tidigare, borde personen den tredje gången utvisas för alltid”, skriver Yvonne Jonsson (C).
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tingsrätten ansåg att utvisning inte stod i proportion till brottet. Säkerligen en korrekt bedömning. Men svagheten är att vi har en lagstiftning som bedömer varje enskilt brott för sig i stället för att se det som en del i en ackumulerad brottslig karriär. Den dömde i fråga kan visa fingret mot vårt rättssamhälle och ”vanliga” medborgare får ytterligare en dos som spär på främlingsfientligheten.

Det finns något sunt med att lägga gamla sonade brott bakom sig, men det bidrar inte till att komma tillrätta med gängkriminalitet eller brott i utanförskapsområden.

Vår i grunden humana inställning utnyttjas och därför borde lagstiftningen möjliggöra strängare straff för personer med dokumenterad brottslig karriär, som i Växjöfallet. Har man varit utvisad för brottslighet tidigare, borde personen den tredje gången utvisas för alltid.

Yvonne Jonsson (C)

"Vår i grunden humana inställning utnyttjas och därför borde lagstiftningen möjliggöra strängare straff för personer med dokumenterad brottslig karriär, som i Växjöfallet."

Läs mer