GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vad hände med satsningen på äldreomsorgen i Växjö?

PRO är en partipolitiskt obunden organisation som har till uppdrag att bland annat ta vara pensionärernas rättigheter. När PRO agerar inom det som är vårt ansvarsområde, så gör vi det oberoende av olika politiska majoriteter.
PRO i Växjö efterlyser en satsning på personalen inom äldreomsorgen.
PRO i Växjö efterlyser en satsning på personalen inom äldreomsorgen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Coronan skördade många offer på landets äldreboenden när pandemin bröt ut. Coronakommissionen visade att brister i vården och omsorgen var orsaker till att situationen blev så katastrofal. Därefter ledde pandemin till febril politisk aktivitet för att höja kvaliteten i äldreomsorgen. Regeringen anslog fyra miljarder extra till äldreomsorgen som oppositionen sedan dubblade. Satsningen skulle innebära bättre bemanning, färre timanställningar, ökad personalkontinuitet, förbättra arbetsvillkoren och höjd medicinsk kompetens.

Vad säger experter inom äldreomsorgsfrågor om det nyväckta intresset bland politiker?

Mats Thorslund, professor i socialgerontologi, säger: ”För mig som forskat om äldreomsorgen i 30 år så var det som coronakommissionen tog fram inte nytt på något vis. Jag och många andra har redan tidigare sagt allt det här till politiker och myndigheter och de har lyssnat artigt, men i praktiken har inget hänt.”

Lars-Erik Holm, Socialstyrelsens generaldirektör 2008-2015: ”Jag är pessimist, det är läpparnas bekännelse, de har ännu aldrig visat att de på allvar vill förbättra äldreomsorgen.”

Ingmar Skoog, professor i psykiatri: ”Jag har varit med i 40 år och politiker har alltid sagt att man satsar på äldreomsorgen”.

Vad händer då med äldreomsorgssatsningen i Växjö kommun?

Enligt medieuppgifter räknar omsorgsnämnden i Växjö med ett överskott på 47 miljoner kronor i år. Samtidigt rapporteras att personal inom äldreomsorgen får sämre schema med lägre bemanning kvällar och helger. Personalen som värnar sina omsorgstagare är övertygade om att nedskärningarna kommer att drabba de äldre som inte får den omsorg de behöver.

Alltså ingen satsning på bättre bemanning – trots generösa statsbidrag och ett överskott på 47 miljoner.

Personalen inom äldreomsorgen, som slitit oerhört under pandemin, kunde kanske, efter att tagit del av den stora satsningen som staten gjort för att lyfta äldreomsorgen, förväntat sig en något förbättrad arbetssituation i Växjö kommun. Men i stället blir det nedskärningar på äldreboenden.

Vad kan vi då förvänta oss nästa budgetår? Jo, satsningen på äldreomsorgsnämndens budget blir ett tillskott på 200 000 kronor.

Som representanter för PRO kan vi inte underlåta att reagera. Vi och många med oss fick ju förhoppningar om en bättre äldreomsorg och förbättrade arbetsvillkor i Växjö efter satsningen med generösa statsbidrag som syftade till förbättrad omsorg.

Hur agerar exempelvis KD:s politiker i Växjö kommun? De vill ju gärna profilera sig som ett vård- och omsorgsparti. Kan dessa ovan nämnda förhållanden sägas vara värdiga för ett vård- och omsorgsparti?

Elsa Jönsson, vice ordf PRO Bergunda-Öjaby-Sandsbro

Eva-Britt Svensson, ordf PRO Växjö

"Enligt medieuppgifter räknar omsorgsnämnden i Växjö med ett överskott på 47 miljoner kronor i år. Samtidigt rapporteras att personal inom äldreomsorgen får sämre schema med lägre bemanning kvällar och helger."

Läs mer