Vad står svensk demokrati för?
När det gäller den strukturella förändringen av äldreomsorgen i kommunen är det den största förändringen som skett i kommunen på 50 år. Det har lett till en kraftig opinion hos medborgarna. Politiska vildar som lämnat sitt ursprungsparti sitter kvar på mandat som vi väljare inte röstat fram. Vi tycker inte det är etiskt rätt men strider tyvärr inte mot lagstiftningen. Med stöd av dessa får majoriteten genom sina förslag.
Vi tycker inte det är smakfullt av Margareta Schlee att påstå att medborgarna kräver att få säga sitt inför varje beslut. Vi reagerar mot ett beslut och det är den stora förändringen av äldreomsorgen. Nerläggningen av Solgården i Norrhult påverkar hela kommunen. Äldre i Lenhovda och Åseda kommer liksom Norrhult/Klavreborna inte att garanteras plats på särskilt boende på hemorten då platser minskas med hälften. Med så få platser blir valmöjligheten mindre. LOV (lagen om valfrihet) fungerar inte i dag och kommer så inte att göra. Det finns ingen möjlighet att välja boende och därmed har LOV spelat ut sin roll i Uppvidinge kommun.
Margareta Schlee säger att företagarna i kommunen reagerar starkt på den bild som lyfts fram i sociala medier. Undertecknade har genomfört en undersökning hos företagarna i Nottebäcksområdet med frågan om de stödjer Facebookgruppen ”Vi som vill att Solgården ska vara kvar”. Tretton (13) företag i området har skrivit under att de stödjer gruppen i den kampen. Synpunkter som framkommit där är till exempel: ” En bra samhällsservice och engagemang från kommunens sida krävs för att vi ska stanna i kommunen”.
Då vi saknade en marknadsanalys av intresset för att bo på ett trygghetsboende så genomförde undertecknade detta under hösten. Av 185 svarande pensionärer i Nottebäcksområdet, så sade sig endast sex personer att man kunde tänka sig att bo på den typ av trygghetsboende som kommunen nu planerar.
Sommaren 2020 genomförde kommunen en utredning för ett framtida Trygghetsboende. Utredningen är både noggrann och genomtänkt. Utredaren har tittat på andra kommuner som redan infört trygghetsboende, tagit reda på fakta och gett förslag på hur det hela skulle kunna fungera. Denna verkar dock politiken kastat i soptunnan då inget som man nu planerar stämmer med det som utredaren kom fram till. Utredarens starka rekommendation utifrån all input var bland annat att göra en ordentlig behovsanalys i tydlig samverkan med eventuella kommande hyresgäster, vilket inte har skett.
Ja, demokratin är hotad när medborgarens röst inte lyssnas på och välfärden urholkas. I en demokrati är transparens och delaktighet A och O. När det gäller förändringen av äldreomsorgen i Uppvidinge har detta inte fungerat.
Sviktat förtroende för majoriteten i Uppvidinge visar sig inte minst i SCB medborgarundersökning 2020. När förtroendet för politiken sviktar bör de folkvalda rannsaka sig själva – vad kunde man gjort annorlunda? Skapa delaktighet, prata med folket, lyssna?
Yvonne Hellsten, Gunilla Holmström Bokor, Christel Masseck, Thea Nyberg, Laila Gustafsson
Medlemmar i Facebookgruppen ”Vi som vill att Solgården ska vara kvar”