Annons

Vägmötet vid sjöarna – bevara Telestadshöjdens unika kulturmiljö

Oljemålningen visar hur man kunnat se Växjö från Telestadshöjden när man anländer söderifrån på en av vägarna som leder in till ”vägmötet vid sjöarna” – en levande illustration av förutsättningarna för Växjös och dess namns uppkomst. Denna infart är i dag unik då det är den enda av Växjös alla infarter som fortfarande kan ge denna upplevelse. Därför är detta en kulturmiljö som bör värnas och bevaras. Dock är den hotad.
Debatt • Publicerad 18 november 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bild och bildtext från rapport 2000:5 Smålands museum.
Bild och bildtext från rapport 2000:5 Smålands museum.

Den hotas av de nybyggnadsplaner med 140 bostäder på Postgårds tomt (Smålandsposten 2020-07-15) som utgör en smal landremsa strax väster om Ekovattentornet och som kan bli en effektiv avgränsande byggnadskuliss som tar bort de möjliga siktlinjer där finns. Den hotas också av planer på att bygga en högstadieskola på åkermarken strax söder om Ekovattentornet (Smålandsposten 2018-10-27) och eventuella bostadsområden ytterligare söderut (Smålandsposten 2017-03-28).

Det unika med denna vägmiljö lyftes fram till Växjö kommun redan år 2000 i den rapport från Smålands museum som bilden på oljemålningen är hämtad ur. Den arkeologiska undersökningen var beställd av Växjö kommun som ville bredda och något förflytta Teleborgsvägen österut, vilket sedan blivit genomfört. Man ansåg i rapporten efter genomförd undersökning att detta var en unik vägmiljö som var skyddsvärd och borde bevaras av bland annat ovanstående skäl. Det framhölls också att det var den infart som bäst bevarat sin karaktär av gammal färdled från Värends omland in mot Växjö med en mjuk övergång mellan landsbygd och stad med bevarade gårdar (Postgård och Telestads gård framhölls) och kraftiga stenmurar i ett åkerlandskap. Även detta ansågs skyddsvärt. Från vår förening har vi på nytt framfört detta vid två uppvaktningar till kommunen hösten 2019 och i ett yttrande vid senaste nyåret över kommunens förslag till ny Översiktsplan.

Annons

Vi har då också fört fram förslag på att här etablera ett ”Vägmuseum” som ett friluftsmuseum. I närområdet finns exempel på flera olika typer av vägar som skulle kunna utgöra grunden till ett sådant ”Vägmuseum”. De olika vägtyperna närmast är Telestads bys gamla bygata som finns kvar såsom en båge runt Telestadshöjden, där delar av vägen mot Knutsgård ingår. Dessutom finns spår av den gamla häradsvägen söderut mot Tävelsås/Jät-Skåne/Blekinge i form av en 95 meter lång hålväg (registrerad fornlämning RAÄ Växjö 417) strax sydväst om Telestadsrondellen. Andra delar av denna häradsväg finns fortfarande kvar ytterligare söderut i vägen som passerar gårdarna Stenhaga, Hyddan, Kilen och så vidare. Vidare är vägen från Teleborgsvägen mot Skirs by av ursprunglig natur. Nära finns också exempel på två bevarade fägator. Ett Vägmuseum finns etablerat i Nättraby i Blekinge och utgör ett gott exempel på hur ett sådant museum i form av ett friluftsmuseum kan byggas upp successivt både digitalt och med hjälp av kartor över besöksvärda exempel på vägtyper. Var skulle ett ”Vägmuseum” finnas om inte i ”Vägsjö”?!

Man kan också utnyttja läget och samordna ett sådant museums utgångspunkt med det redan lockande Ekovattentornet med befintliga parkeringsplatser mm. Utgångspunkten kan vara i form av en anslagstavla där det också finns kartblad man kan ta med sig för ”vägsafari” i omgivningen. ”Vägmötet vid sjöarna” ska då också beskrivas och lyftas fram. Gränsande till området finns redan ett naturreservat och fågelskyddsområde, som kan göra det naturligt att vara försiktig med den närliggande skyddsvärda vägmiljön/kulturmiljön från Telestadsrondellen och norrut.
 Vi har ju framfört detta till kommunen redan, men känner en osäkerhet om hur detta ”når fram” och vill nu bredare föra ut våra förslag. Vi hoppas att så länge inga hus ännu har byggts, så kan miljön bevaras, skyddas och lyftas fram på ett utvecklat sätt, som den tillgång denna kulturmiljö är.

Vi föreslår alltså en exploateringslucka vid detta geografiska ”knä” som Telestadshöjden utgör för att bevara denna unika kulturmiljö och dess utsiktspunkter.
 Vi föreslår också att man i Växjö kommun inrättar ett ”Vägmuseum” i form av ett friluftsmuseum som tar sin utgångspunkt i detta område.

Styrelsen i Kronobergs Arkeologiska Förening
 gm Per Andrén, 
sekreterare

”Vi hoppas att så länge inga hus ännu har byggts, så kan miljön bevaras, skyddas och lyftas fram på ett utvecklat sätt, som den tillgång denna kulturmiljö är.”
Annons
Annons
Annons
Annons