Annons

Våldet som sker bakom stängda dörrar är allas angelägenhet

Coronakrisen är inte över och vi vet ännu inte hur stora konsekvenser pandemin för med sig. Det vi däremot vet, är att vi kan vara någons förändring och till och med rädda liv genom att bry oss om varandra, agera och inte titta bort om vi misstänker våld i hemmet.
Debatt • Publicerad 24 november 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi har alla ett ansvar gentemot våra medmänniskor”, skriver debattskribenterna.
”Vi har alla ett ansvar gentemot våra medmänniskor”, skriver debattskribenterna.Foto: Fredrik Hagen

Under vecka 48 pågår initiativet En vecka fri från våld – en aktivitetsvecka som anordnas i samband med FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Här i Kronoberg går veckan under namnet Ett Kronoberg fritt från våld. Syftet med veckan är att uppmärksamma det omfattande samhällsproblem som mäns våld mot kvinnor utgör samt att sprida kunskapen om att våld går att förebygga.

Under våren, sommaren och hösten har vi fått lära oss om hur vi på bästa sätt motverkar smittspridning – hur vi bäst tvättar händerna, vilket avstånd vi ska hålla och hur vi ska jobba och agera på arbetsplatsen för att skydda oss. Vi har fått höra att vi måste ta ansvar för vår och andras säkerhet. Det är bra och viktigt – läget är allvarligt och vi måste alla hjälpas åt.

Annons

Vi vill se samma samhällsengagemang och ansvarskänsla när det gäller våld i hemmet och vid misstanke att någon far illa.

Under tider av kris så ökar våldet – det är något vi vet. Dels så ökar den psykiska ohälsan generellt – människor oroar sig mer över sin ekonomi, sitt arbete, sin egen och andras hälsa. Dels är familjer tätare inpå varandra och tillbringar mer tid tillsammans i hemmet. Många kvinnor som lever i en våldsam relation vittnar om att våldet ökat under coronapandemin. Mycket på grund av att den som utövar våldet har större tillgång till sin partner under tider av isolering och hemmaarbete. I vanliga fall finns barnens fritidsaktiviteter, egna aktiviteter, tid på arbetet eller tid för studier. Men när samhället stannar av och man är hemma mer tillsammans, då uppstår en mardrömsliknande situation för de som redan är utsatta för våld. För vissa blir det en utlösande faktor för våld, för andra en intensifiering av en redan pågående våldsutsatthet.

I Sverige tvingas 1 barn av 10 bevittna våld i hemmet. Det är ungefär två barn i varje skolklass. Att bevittna våld är för ett barn lika skadligt som att utsättas direkt för våldet. Framöver väntar en jul och i år en annorlunda sådan. Julhelgen och andra storhelger innebär i vanliga fall en extra utsatthet för de som lever i ett hem där det finns våld. I år kommer dessutom effekterna av corona påverka, vilket innebär att många av dessa familjer firar jul ensamma i större utsträckning och utsattheten blir därmed större. Julen, som ska vara en tid av glädje, fina minnet och kärlek, blir för många kvinnor och barn en långhelg kantad av ont i magen, oro, rädsla och ovisshet hur just den här dagen kommer att bli. Det är psykiskt våld i sig.

Vi har alla ett ansvar gentemot våra medmänniskor. Många tänker att "det som händer innanför hemmets väggar det är inte min ensak" eller "man ska inte lägga sig i andras affärer". Men faktum är att våld i nära relationer är ingen familjeangelägenhet - det är allas angelägenhet.

Det är därför viktigare nu än någonsin att vi vågar se, höra och agera om vi misstänker att en vän, granne eller kollega är utsatt. Det värsta som kan hända är att du missbedömt situationen. Då har du åtminstone visat att du är omtänksam som bryr dig om andra och att du är en ansvarsfull medmänniska. Men oftast stämmer känslan du får om att något är fel – våga lita på den! Många kvinnor som levt i en våldsam relation vittnar om att de önskar att någon frågat dem hur de mår.

Coronakrisen är inte över och vi vet ännu inte hur stora konsekvenser pandemin för med sig. Det vi däremot vet, är att vi kan vara någons förändring och till och med rädda liv genom att bry oss om varandra, agera och inte titta bort om vi misstänker våld i hemmet.

Kvinnojouren Blenda

Tomas B Lindahl, MÄN – Växjö

Familjefrid Kronoberg

Rädda Barnen Kronoberg

Annons

Eva Jonsson, Växjö Zontaklubb Brottsofferjouren Växjö

”Många kvinnor som levt i en våldsam relation vittnar om att de önskar att någon frågat dem hur de mår.”
Annons
Annons
Annons
Annons