1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vanligt folk förtjänar högre pensioner

Socialdemokraterna har gjort mycket för landets äldre men kommer att behöva göra mer. Det skriver socialminister Annika Strandhäll (S).
Det ska vara en självklarhet för alla att få en bra pension, skriver Annika Strandhäll.
Foto: Janerik Henriksson/TT

De som byggt upp vårt land ska kunna känna trygghet och vara säkra på att få en pension som går att leva på. Det är en grundläggande del i den svenska modellen. När vi kom till makten hade vi en tydlig uppgift framför oss. Sveriges pensionärer skulle få det bättre.

Socialdemokraterna vill ha ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Sveriges två miljoner pensionärer och de 42 000 pensionärerna i Kronoberg förtjänar trygghet. Under åren som alliansen satt vid makten skapades en rejäl skatteklyfta mellan de som arbetar och de som gått i pension. Det är djupt orättvist. Socialdemokraterna har sänkt skatten stegvis för pensionärerna för att komma åt denna orättvisa. Men vi har gjort mycket mer för Sveriges äldre. Vi har höjt bostadstillägget för de pensionärer som har det tuffast och gjort det billigare att gå till både läkaren och tandläkaren. Vi har gjort mycket men vi kommer att behöva göra mer.

Vi har investerat i äldres välfärd och fått ordning och reda i Sveriges finanser. I dag har fler ett jobb att gå till och det är även bra för dem som slutat jobba. Tillsammans gör detta att Sveriges pensionärer i genomsnitt fått 1 100 kronor mer i plånboken varje månad jämfört med när vi bildade regering. Nu tar vi nya viktiga steg för att förbättra människors pensioner.

Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Under de senaste åren har dessutom ett flertal ohederliga aktörer visat sig utnyttja pensionssystemet. Pensionsmyndigheten har tvingats stänga av 21 fonder. 44 miljarder kronor och över 200 000 pensionärer och pensionssparare har på något sätt berörts. I dag driver Pensionsmyndigheten flera rättsprocesser utomlands för att få tillbaka pensionsspararnas pengar – i Sverige och utomlands. Det ska aldrig kunna ske. Pensionspengar ska aldrig behöva jagas i finansparadis.

I dag kan du välja bland över 800 fonder, trots att all forskning och sunt förnuft säger att det är otroligt få människor som kan navigera i ett sådant överflöd. För oss är det självklart att du inte ska behöva vara finansexpert för att få en bra pension.

Dessutom sätter Socialdemokraterna upp målet att den samlade pensionen för vanliga löntagare på sikt ska vara 70 procent av slutlönen. Det är en fråga om respekt mot de som byggt landet. Socialdemokraterna vill höja pensionerna. Vi har lovat att höja inbetalningarna till pensionssystemet men också att höja garantipensionen och bostadstillägget för dem som har minst marginaler. Men vi vill dessutom införa ett nytt tillägg på upp till 600 kronor per månad för dem som har jobbat ett helt liv men ändå har en låg pension.

Det ska vara en självklarhet för alla att få en bra pension, inte bara för höginkomsttagare som har råd att spara privat. Sveriges äldre förtjänar trygghet och pensioner som går att leva på. Under kommande mandatperiod kommer vi att fortsätta arbetet med att förbättra för landets pensionärer. Det går före skattesänkningar till de som redan har mest.

Annika Strandhäll (S), socialminister

Läs mer

Coronatider

Kronobergarna köper mer sexleksaker i coronatider

Sedan svenskarna uppmanades att jobba hemifrån, har konsumtionen av sexleksaker ökat i hela landet.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Tre anhållna för stöld och skadegörelse i Växjö.

Brott

Fyra anmälningar om misshandel vid bilträff

I samband med en bilträff på Mediamarkts parkering i Växjö har polisen tagit upp fyra anmälningar om misshandel.

Avbetalningsplan

Idrottsförening betalar tillbaka bidrag på 142 000 kronor – fastnade i stickprovskontroll

Både Riksidrottsförbundet och Växjö kommun har ställt krav på återbetalning av bidrag för 2018.

Superettan

Det gick för långsamt, Öster

Öster stiftade bekantskap med ett nytt lag i form av Akropolis. Men jag tror Öster i efterhand är besvikna över att man inte skapade mer mot Samuel Brolin i deras mål.

Damallsvenskan

Poänglös Ria vill hitta målet mot Eskilstuna

Växjö DFF jagar andra raka bortasegern borta mot Eskilstuna. En av nycklarna att nå det är att få igång Ria Ölings poängproduktion igen.