Annons

Var hade vi varit inom äldrevården utan …tekniska lösningar?

Magnus Carlberg (S) svarar Kenneth Enelund som i SMP den 4/3 var kritisk till att Tingsryds kommun inom äldrevården vill erbjuda trygghetskamera som ett alternativ vid främst tillsyner nattetid.
Replik • Publicerad 7 mars 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Digital insulinpump, en av de tekniska lösningar som används inom vård och omsorg.
Digital insulinpump, en av de tekniska lösningar som används inom vård och omsorg.Foto: OLA TORKELSSON / TT

Känslan av ensamhet hos äldre är absolut en stor utmaning och något som kommunen arbetar med genom bland annat seniorträffar, uppsökande verksamhet och aktiviteter i samverkan med exempelvis pensionärsorganisationer. Försök med telefonjour är också något som kommunen testade i syfte att minska ensamheten hos äldre.

Samtidigt är det nog så att den ensamhet som kan uppstå när man blir äldre och kanske förlorat sin livspartner är svår att ersätta med kontakt av omsorgspersonal eller insatser. Men vi ska som kommun självfallet fortsätta göra vad vi kan. Men att för den sakens skull låta bli att erbjuda trygghetskamera håller jag inte med om. Påståendet att vi kommunpolitiker väljer röststarkas önskemål före de äldres behov är inte bara felaktigt utan också väldigt provocerande.

Annons

Två äldre som har insatsen tillsyn nattetid har frivilligt testat trygghetskameran. Enligt utvärderingen upplevde de likvärdig till ökad trygghet med trygghetskameran samtidigt som nattsömnen blev bättre. Båda var så nöjda att de ville ha tjänsten ifall kommunen kunde fortsätta erbjuda den. En trygg och god sömn är ju det vi vill att våra äldre ska ha på natten. Tilläggas skall att personalen på sikt såg vinster såsom mindre stress, mindre restid och möjlighet att ge omsorgstagare fler tillsyner per natt än i dag vid behov med trygghetskamera. Det är på dessa äldre och medarbetare jag som förtroendevald väljer att lyssna.

Sedan är detta säkert en insats som inte passar alla och därför är tanken att den kommer vara frivillig. Jag tycker även du, Kenneth Enelund, gör kommunens vård och omsorg en stor otjänst när du påstår att svårt sjuka skulle tvingas bo hemma. Sådana påståenden utan belägg bidrar enbart till ökad otrygghet hos våra äldre. Avvecklingen av Lindgården skedde på grund av ett mycket högt antal lediga lägenheter i särskilt boende. Nu blir det lägenheter med rimliga hyror, något som har efterfrågats av bland annat de äldre. Under 2018 hade vi i snitt 6,75 lediga plaster på särskilt boende, varje månad. Vi tillhör landets snabbaste kommuner på att verkställa beslut om plats på särskilt boende. Det tar i snitt 16 dagar enligt senaste statistiken. Biståndsbedömningen har inte blivit hårdare utan tvärtom generösare sedan vi har infört en äldreboendegaranti för 90+.

Om man nu ska följa Kenneth Enelunds linje att inte satsa på tekniska lösningar då kan man verkligen undra var vi hade varit i dag inom vård och omsorg. Utan varken trygghetslarm, insulinpumpar eller avancerad utrustning inom hemsjukvården som exempel. Tingsryds kommuns vård och omsorg ska utvecklas. Det gör vi genom såväl satsningar på bemanning och arbetsvillkor som på teknik.

Magnus Carlberg (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden i Tingsryds kommun

Annons
Annons
Annons
Annons