GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Var rädd om vår levande, trygga, hållbara, sunda och vackra stad

Arkitekt Jan Gehl har de senaste femtio åren forskat om hur man gör städer levande, trygga, hållbara och sunda. Hans slutsats är att man skall satsa på gående, cyklande och kollektivtrafik.
Olof Thedin skriver om två omdiskuterade byggnader, sjukhuset och simhallen.
Olof Thedin skriver om två omdiskuterade byggnader, sjukhuset och simhallen.
Foto: Jonas Engman/Lena Gunnarsson
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

”Den kompakta staden – med utveckling grupperad kring kollektivtrafik, gående och cyklande – är den enda miljömässigt hållbara formen av stad”, skriver han i sin bok ”Städer för människor”.

Att flytta ut sjukhuset och simhallen från centrum är att utveckla Växjö i helt fel riktning.

Vårt sjukhus har ett helt fantastiskt läge. Centralt i Växjö. Nära till allt. Att flytta sjukhuset är minst tre gånger dyrare än att bygga nytt på den nuvarande centrala tomten. Man får sämre kollektivtrafikanslutning, färre kan cykla till sjukhuset och inga kan längre gå. Centrumkärnan blir av med 6 500 potentiella kunder per dag. En effektiv utarmning av centrum.

Växjö simhalls läge är unikt. I centrum och vackert vid Växjösjön, sjön som numera är badbar med över fem meters siktdjup. Läge med kvälls- och eftermiddagssol.

Man kan bygga till och om simhallen, utan driftsstörningar.

Växjö simhall är dessutom en av Växjös viktigaste karaktärsbyggnader. Ritad av Åke E Lindqvist.

När det 2018 gjordes en statusinventering av simhallen, blev slutsatsen:

”Nuvarande skick för alla betonggjutningar pekar entydigt på att det blir en mycket genomgripande och kostsam renovering. Min rekommendation är med ovanstående i beaktande att ursprunglig byggnad från 1970 rivs i sin helhet.”

Slutsatsen ifrågasattes och Statens provningsanstalt (RISE) fick 2019 i uppdrag att göra en tillståndsbedömning av simbassäng och bärande betongkonstruktion. Slutsatsen blev nu:

”Pelarna i simhallen som bär taket över simhallen bedöms inte vara i behov av åtgärder.”

Kommunchefen fick nu i uppdrag att ta fram en ”kompletterande utredning till tidigare förstudier med syfte att ytterligare belysa och utreda status befintlig simhall.”

Samma konsult, som 2018 dömde ut hela simhallen, får nu åter uppdraget och kommer denna gång fram till att allt utom betongstommen måste rivas.

Den senaste utredningen förespråkar således en mycket genomgripande renovering. I princip så behålls nu endast betongstommen. Så renoverar man inte en arkitektonisk pärla!

Alla rum och ytor likställs oberoende av om det är våta eller torra utrymmen. Ingenstans framgår varför allt skall bort.

Man hävdar att kostnaden blir 415 miljoner utan att någonstans verifiera hur man kommer fram till den summan. En trolig kostnad borde snarare vara 250 miljoner.

Vilken politiker accepterar detta extrembelopp utan att granska verifikationen?

Den senaste utredningen driver nu också upp totalkostnaden genom att inkludera en totalrenovering av äventyrsbadet, som tidigare inte funnits med i varken program eller kostnader. Man prissätter också en etappindelning av ombyggnaden, vilket är ett omöjligt scenario. Med dessa två enkla grepp har ombyggnadskostnaden fördubblats! (+420 miljoner).

Var rädd om vår levande, trygga, hållbara, sunda och vackra stad. Det är lätt att med några ogenomtänkta, dåligt underbyggda beslut, rasera det som tagit årtionden att bygga upp. Värna vårt centrum, vårt sjukhus och vår simhall.

Olof Thedin

Läs mer