Annons

Varför det blev som det blev – och om framtiden

”Stadshuset: Mandatperiodens största beslut - SD närvarade inte på mötet”. En rubrik till en artikel i Smålandsposten den 22 november. Det är korrekt, men faktum är att oavsett om våra företrädare varit på plats och även om vi varit fulltaliga från politiska vildar så hade resultatet inte varit annorlunda.
Debatt • Publicerad 1 december 2017
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Majoriteten för byggnationen var för stor och vi hade inte haft mandat till att påverka.

Men vi har hela tiden varit emot byggnationen.

Annons

I kommunfullmäktige i Växjö finns det stolar som räcker till 61 folkvalda politiker, Sverigedemokraterna äger fyra av dem. Redan här är det enkelt att se att maktfördelningen i kommunen inte är till vår fördel.

Efter att över tre år har gått sedan det senaste valet har flera av våra företrädare tagit ett kliv tillbaka från sin plats i kommunfullmäktige. Människor har flyttat från kommunen, tappat intresset för politik, fått en arbetsposition där tiden inte räcker till eller lämnat partiet av olika anledningar. Detta har lämnat oss i en situation med politiska vildar och inga partianslutna reserver som kan täcka upp vid en ledamots frånvaro.

En ny generation politiker.

Sjutton personer. Så många har kandiderat till att företräda Sverigedemokraterna i Växjö kommun i valet 2018. Sedan förra valet har partiet lärt sig att förbereda nya kandidater på många olika sätt. Detta för att förebygga att samma situation som i dagens läge inte uppdagas igen.

Partiet utbildar nya politiker i bland annat retorik- och debatteknik. Men också minst lika mycket i att hantera sin arbetsbelastning (lära sig säga nej) och att delegera arbetsuppgifter.

Ett annat exempel är ett helt nytt kandideringsförfarande, där personen förbinder sig att avsäga sina uppdrag i de fall denne inte längre innehar partiets förtroende, alternativt på annat sätt är förhindrad att fullfölja sitt uppdrag.

Hur ska vi påverka i nästa mandatperiod?

Till att börja med så bör vi blicka tillbaka till vårt låga mandat i kommunfullmäktige. Vår nuvarande position är inte i opposition. Vad än vi röstar för så har vi inte mandat nog att vara vågmästare. Detta hoppas vi ska förändras i nästa val.

Med folkets röster och förtroende på Sverigedemokraterna i kommunen under valet 2018 så kan vi få fler mandat i kommunfullmäktige och börja påverka på riktigt. Med en ny och motiverad grupp i kommunfullmäktige och helt utan vildar som tar plats.

Elisabeth Petersson, Per Nilimaa, Nils Sjöqvist Axelson

Sverigedemokraterna Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons