Varför minskar rökningen i Sverige?

Under lång tid var Sverige det enda landet i EU där kvinnor rökte mer än männen. Det enda landet i EU där snus är tillåtet har överlägset lägst andel rökare. Nu när yngre kvinnor också låter bli att röka, är detta ett faktum som får Kristina Sparreljung att rusa ut i vild moralpanik. För om det inte är nikotinportionerna som bidragit till att yngre kvinnor började röka mindre när nikotinportioner (”vitt snus”) lanserades, vad är det då? Den frågan har aldrig besvarats av nikotinmotståndarna.
Replik • Publicerad 2 januari 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Patrik Strömer.
Patrik Strömer.Foto: Pavel Maira

I stället för att glädja sig över att två generationer nu är rökfria och därmed minskat risken att drabbas av hjärt- och lungsjukdomar i framtiden, så väljer Sparreljung att attackera nikotinet. Rimligen borde Hjärt-Lungfonden vara medveten om att det är rök i lungorna som är det farliga med cigaretter, inte nikotinet. Eller finns det sådan kunskapsförnekelse inom vad som borde vara en relevant organisation?

Nej, nikotin är inte ofarligt. Inget är helt ofarligt. Men en myndig person som i övrigt är frisk är inget hälsoproblem för samhället, oavsett om hen snusar eller inte.

I praktiken har snus fungerat som ett vaccin mot rökning. För män. Och nikotinportioner följer samma mönster för kvinnor. Rökningen minskar. Det är därför intressant att se att äldre, som inte ens känner till ”vitt snus” också är de som fortfarande har högst andel rökare.

Under coronapandemin fanns det personer som varnade för vaccin, det ansågs vara farligt att vaccinera sig och vaccin är inte helt utan biverkningar. Det är anmärkningsvärt att Kristina Sparreljung resonerar på samma sätt när det gäller rökning och nikotin.

Patrik Strömer, Generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen