GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varför skrota ett vinnande koncept?

Kommunfullmäktige i Växjö beslutade i november att bolagsstrukturen i de kommunägda bolagen ska ses över. Strax innan presenterade den blågröna majoriteten sin vision i ett pressmeddelande. Fyra väl fungerande bolag ska slås samman till två. Ett lokalbolag och ett allmännyttigt bostadsbolag.
”Att behålla Vidingehem som ett renodlat landsbygdsbolag och låta Videum vara kvar i sin nuvarande form är självklart för oss”, skriver fem politiker från Vänsterpartiet.
”Att behålla Vidingehem som ett renodlat landsbygdsbolag och låta Videum vara kvar i sin nuvarande form är självklart för oss”, skriver fem politiker från Vänsterpartiet.
Foto: Christoffer Landgren
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Videum och Vöfab ska avvecklas och gå upp i ett nytt större lokalbolag. För oinvigda kan konsekvenserna säkert vara svåra att överblicka. I skrivande stund pågår utredningar och i höst är det dags för ett slutgiltigt beslut. Detaljerna är visserligen inte på plats, men de blågrönas pressmeddelande pekar med tydlighet ut en riktning som vi i Vänsterpartiet tror är fel.

I de mindre orterna ska ett bolag ersättas av två. I praktiken innebär det att där Vidingehem verkar i dag, ska ett bolag ha hand om lokalerna och ett annat om bostäderna. I de mindre orterna samordnar i dag Vidingehem både skolor, förskolor, äldreboenden och allmännyttan. Förlusterna vid en uppdelning verkar vara uppenbar. Hos Vidingehem finns lokalkännedom och förståelse för de mindre orternas önskemål och behov, en kompetens som bör bevaras i ett bolag med landsbygden i fokus. Den blågröna majoriteten planerar en dubblerad organisation i de sju orterna Ingelstad, Åryd, Furuby, Braås, Rottne, Lammhult och Gemla. Lokaler för sig och bostäder för sig. Det borde räcka som argument för att säga nej till majoritetens förslag.

Vidare ska, enligt majoritetens förslag, Videum likvideras och bolagets arbete med Science Park ska in under kommunens näringslivsenhet. Den blågröna majoriteten verkar ha missat poängen med dagens organisation; vinsten med kopplingen till universitet. Videums fastighetsdel, som består av alla lokaler på Linnéuniversitetet i Växjö, finansierar i dag hela Science Park. I liknande kommuner utan en sådan koppling får man i stället årligen skjuta till ett antal miljoner, pengar som skulle kunna läggas på skola och omsorg. Videum har konkurrerat ut Akademiska Hus genom att bygga bättre och billigare. Universitetet har varit nöjda. I ett stort fastighetsbolag riskerar den lokala samordningen med Linnéuniversitetet att försvagas, det tillsammans med att kopplingen mellan Videum och Science Park försvinner, gör att man undrar varför kommunen alls ska ha universitetslokaler i sin ägo. Närheten möjliggör en naturlig arena där akademi och näringsliv möts.

I båda fallen finns det en enkel fråga: Varför skrota ett vinnande koncept? Både Vidingehem och Videum är kompetenta, effektiva och uppskattade i sina speciella och viktiga verksamheter. Med de blågrönas förslag riskerar Växjö kommuns medborgare att få en lösning med allt för centraliserade bolag. Ett förslag som dessutom presenterades innan utredningar och konsekvensanalyser fanns på plats. Ofta är förändring bra, men inte alltid. För Vänsterpartiet är det viktigt att beslut om förändring bygger på vetskapen om att det finns ett bättre alternativ. I frågan om bolagen är vi rädda att den blågröna majoritetens förändringsiver riskerar att leda till förhastade beslut. Vi vet vad vi tycker och att behålla Vidingehem som ett renodlat landsbygdsbolag och låta Videum vara kvar i sin nuvarande form är självklart för oss.

Ylva Jönsson (V)

Max Hansson (V)

Anders Göransson (V)

Håkan Frizén (V)

Maria Garmer (V)

"Ofta är förändring bra, men inte alltid. För Vänsterpartiet är det viktigt att beslut om förändring bygger på vetskapen om att det finns ett bättre alternativ."

Läs mer