Varför vill oppositionen lamslå det politiska arbetet?

Monica Haider (S) ,
Foto:CLAUDIO BRESCIANI/TT

Om Katarina Brännström (M) läst min debattartikel den 3 augusti ordentligt hade hon förstått att min stolthet inte rörde händelserna på Transportstyrelsen.

I stället handlade den om statsminister Stefan Löfvens hantering av den kris som uppstod i och med de borgerliga partiernas hot om misstroendevotering mot tre socialdemokratiska statsråd.

Jag vet varför jag är politiker, jag vill nämligen - genom politik - verka för ett ännu bättre Sverige. Jag skulle tro att det är drivkraften för de allra flesta som valt att syssla med politik, oavsett politisk färg. Därför har jag svårt att förstå varför oppositionen gör allt i sin makt för att lamslå just detta politiska arbete. M, SD, L, C och Kd borde ha inväntat KU:s granskning, och agerat med eventuellt misstroende efter att en sådan presenterats. Det hade varit rätt väg att gå.

Katarina Brännström säger mycket i sitt debattsvar, i Smålandsposten den 11 augusti, och jag tänker inte bemöta allt här. Dock tänker jag kommentera hennes ton som på ett sorgligt sätt visar hur debattklimatet i dag ser ut. I stället för saklighet går hon direkt på skuld, skam och personangrepp. Med ett drygt år kvar till valet är min önskan att samtalen - vare sig de handlar om politik eller om något annat - i stället kan andas konstruktivitet och respekt. Det skulle gynna arbetet i riksdagen, liksom samtalen i samhället i stort.