Annons

Växjö kommun prioriterar elitidrott före ungdomsidrott

Speciellt flickors ungdomsidrottande blir åsidosatt i Växjö DFF. Föreningens seniorlag ligger i högsta serien, den unga föreningen har återkommande haft ekonomiska bekymmer vilket uppmärksammats inom kommunen och media.
Debatt • Publicerad 21 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjö DFF:s elitverksamhet har fått miljoner i stöd från Växjö kommun. När föreningen behöver belysning på Östra IP för att kunna bedriva ungdomsverksamheten på kvällar blir det nej. Det tycker Christer Svensson (SD) är fel prioritering.
Växjö DFF:s elitverksamhet har fått miljoner i stöd från Växjö kommun. När föreningen behöver belysning på Östra IP för att kunna bedriva ungdomsverksamheten på kvällar blir det nej. Det tycker Christer Svensson (SD) är fel prioritering.Foto: Lena Gunnarsson

År 2018 erhöll klubben en gåva på en miljon kronor av kommunen. Vilka andra klubbar får det för att man visat framfötterna? Samma år beslutades om att Växjö DFF skall erhålla ett stöd på 750 000 kronor under tre års tid. Nyligen ställde kommunen upp med ett investeringsbidrag på 2,5 miljoner kronor. Dessutom fick man ett lån på nära 1,5 miljoner kronor. Det är detta lån som klubben nu vill att kommunen avskriver.

Kortsiktigt stämmer det att Växjö kommun tjänar på att gå Växjö DFF tillmötes men knappast långsiktigt. Räknar vi rätt har skattebetalarna i Växjö kommun redan fått lägga 6,4 miljoner kronor på dåliga prioriteringar. Vi Sverigedemokrater drar i handbromsen.

Annons

I dagarna har en skrivelse behandlats i kultur- och fritidsnämnden från VDFF där man vill att Östra IP skall få planbelysning för att möjliggöra mer träning för sina ungdomar 6-16 år. Undertecknad var ensam om att stödja VDFF:s skrivelse. Ordförande i nämnden menar gräsplanen inte håller för mer speltid och att det finns tillräckligt med tider att få på andra planer runt Växjö kommun. Någon mer motivering ges inte. Man kunde åtminstone lagt fram en ekonomisk kalkyl. Den hade knappast kommit i närheten av 6,4 miljoner kronor.

Av årets tolv månader kan Växjö DFF nyttja Östra IP endast fyra månader. På våren tränas det 144 timmar (maj-juni), och på hösten är det 122 timmar (augusti-september). Att förvaltningen säger att det tränas 450 timmar stämmer inte med vad klubben själv har i verkligheten. Dessutom får man endast träna till utgången av vecka 39. Det i sin tur medför att sista dagarna i september är planen låst för träning. Växjö DFF tränar utomhus oktober månad ut men kan aldrig göra det på hemmaplan.

Träningstider efter klockan 21.00 är mindre lämpligt om flickorna har skola dagen efter. Att spela på hemmaplan där man förvarar materiel underlättar i stället för att flytta med det till olika träningsplaner för varje träningstillfälle som ges.

En investering i belysning anser Sverigedemokraterna är väl investerade pengar, då flera lag har svårt att få ihop tillräckligt med träningstimmar. Bättre man får springa sig trött i fotbollens sken än hitta på bus i andra lampors sken eller i skuggan av densamma. För folkhälsans skull och för att inte tappa ungdomar från idrotten i allt för tidig ålder var ett bifall (stödjer klubbens skrivelse) väl motiverat. Än en gång missgynnas flickors idrottande. Är det inte dessa som feministerna säger sig stödja? Som alltid är deras kamp för kvinnor och flickor tomma ord. Det minsta ordförande kan göra är att föra en dialog med berörd klubb innan man avslår dess skrivelse.

Christer Svensson, ledamot för SD i kultur- och fritidsnämnden

”En investering i belysning anser Sverigedemokraterna är väl investerade pengar, då flera lag har svårt att få ihop tillräckligt med träningstimmar.”
Annons
Annons
Annons
Annons