Annons

Växjö och Helsingborg har inte jämförbara sjukhus

Dåliga erfarenheter från ombyggnaden av just sjukhuset i Helsingborg var ett tungt argument för inriktningsbeslutet om nytt sjukhus i Räppe.
Debatt • Publicerad 23 april 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Olof Thedins förslag på hur sjukhuset i Växjö kan byggas ut.
Olof Thedins förslag på hur sjukhuset i Växjö kan byggas ut.Foto: Privat

”Det var ju ett talande exempel på hur verksamheten påverkas. De berättade hur både personal och patienter satt med hörselskydd och byggdammet yrde. Det är klart att det var en del i beslutet att utreda nytt sjukhus.” (Mikael Johansson (M), Smp 2020-10-26)

Kan man verkligen jämföra Helsingborg och Växjö, så där, rakt av?

Annons

I Helsingborg började problemen när man skulle byta avloppstammarna. De var ingjutna i betongen. Bilning krävdes, vilket gav stora störningar på verksamheten i form av buller, vibrationer och damm. Problemen förstärktes av att sjukhuset är byggt i en etapp.

Har då Landstingets fastighetsavdelning, som under alla år haft ett högt anseende, gjort samma fel här i Växjö? En VVS-konsult med lång erfarenhet från sjukhuset i Växjö (CLV) svarar så här på frågan.

”Region Kronoberg har varit noggranna med att bygga med synliga rör, lättåtkomligt! Avloppssystemen är hårt ansatta i sjukhusmiljö, på grund av kemikalier och att patienter spolar ner konstiga saker i avloppet. Detta gör att man varit mycket noggrann med just lättåtkomliga avloppsrör! Enkla att byta ut.”

Så det ”Helsingborgsproblemet” har vi alltså inte här.

Redan när sjukhuset i Helsingborg byggdes kritiserades byggnadssättet, som omöjliggjorde utbyggnad, när vården så krävde.

När man nu skulle bygga nya operationssalar visade sig takhöjden inte räcka till. Man blev därför tvungen att i stället bygga nytt i anslutning till sjukhuset. För att få plats med den nya byggnaden måste tre byggnader, som just renoverats för sammanlagt 120 miljoner kronor, rivas. Det blev spiken i kistan. I dag meddelar man att man bygger nytt. En lång rad olyckliga beslut gjorde alltså att man till sist tvingades att ta det oundvikliga beslutet att bygga ett helt nytt sjukhus.

Har vi samma problem i Växjö?

”I Växjö är sjukhustomten fullt bebyggd. Det finns inga möjligheter att bygga nytt vid sidan om och därefter docka det till befintliga byggnader. Här riskerar en ombyggnad att påverka verksamheten på ett högst påtagligt sätt, menar Mikael Johansson.”(Smp 20-10-26)

Men, det stämmer inte. Av ”fastighetsutvecklingsplan för CLV, 2019-03-26” framgår att man kan bygga 190 000 m2 på CLV-tomten, att jämföra med de 105 000 m2 man planerar bygga i Räppe.

Av bifogad skiss framgår hur man kan bygga nytt vid sidan om och därefter docka det till befintliga byggnader. Den totala byggnadsytan blir i det här fallet 120 000 m2.

Annons

Så det ”Helsingborgsproblemet” har vi alltså inte heller här.

I Växjö har ett professionellt fastighetskontor, under lång tid, på ett klokt sätt, byggt till och om vårt sjukhus. Den traditionen skall vi vara stolta över och bygga vidare på.

Riv upp inriktningsbeslutet och utred i stället en nybyggnad på den befintliga fastigheten. Det är bra för centrum och för klimatet och inte minst för ekonomin. En sjukhusutbyggnad på CLV-tomten sparar miljarder, som i stället till exempel kan användas till att höja vårdpersonalens löner.

Olof Thedin, arkitekt

”Riv upp inriktningsbeslutet och utred i stället en nybyggnad på den befintliga fastigheten. Det är bra för centrum och för klimatet och inte minst för ekonomin.”
Annons
Annons
Annons
Annons