GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Växjöbostäder ska vara ett allmännyttigt bostadsbolag

Gunilla Thunberg skriver i Smålandsposten den 9 december att hon inte förstår hur Växjöbostäder både kan höja hyrorna och samtidigt dela ut ett stort överskott till Växjö kommun. Det är en högst rimlig fråga.
Debatt • Publicerad 14 december 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vänsterpartiet har på kommunal nivå kritiserat uttagen ur Växjöbostäder och har inte haft med dessa i det förslag till budget som partiet presenterat tillsammans med Socialdemokraterna.
Vänsterpartiet har på kommunal nivå kritiserat uttagen ur Växjöbostäder och har inte haft med dessa i det förslag till budget som partiet presenterat tillsammans med Socialdemokraterna.Foto: Charlotte Stjernkvist

Vänsterpartiet har upprepade gånger frågat den styrande majoriteten om de inte tror att vinstuttagen kommer att innebära höjd hyra. Just den frågan verkar dock omöjlig att få svar på. Samtidigt är det uppenbart för oss att överskottet behövs till underhåll och renovering. Om det inte finns tillräckligt med pengar kvar till underhåll, varifrån ska pengarna då komma? En rimlig gissning är från just hyran. Vår uppfattning är dock att den styrande majoriteten i Växjö inte anser att dessa höjningar är ett bekymmer, utan att hyrorna enligt dem både bör och kan höjas.

Vänsterpartiet har på kommunal nivå kritiserat uttagen ur Växjöbostäder och har inte haft med dessa i det förslag till budget som vi presenterat tillsammans med Socialdemokraterna. Nationellt stoppade Vänsterpartiet förslaget att införa marknadshyror i nya bestånd, som januaripartierna kommit överens om. Marknadshyra skulle innebära ett avsteg från dagens system, där Hyresgästföreningen och hyresvärden tillsammans förhandlar fram en rimlig hyra, till ett system där hyresvärden själv får bestämma vad din lägenhet ska kosta.

Thunberg undrar även om Växjöbostäder fortfarande är ett bostadsbolag i allmännyttan? Frågan är intressant, den synliggör att det spelar roll vilka partier som styr och därmed vilka politiska beslut som fattas. Tolkningen av vad som är ett allmännyttigt bostadsbolags uppdrag skiljer sig åt. Den blågröna majoriteten har visat vad allmännytta betyder för dem och vi delar inte deras uppfattning. Att utdelningarna är lagligt genomförbara betyder inte per automatik att de är bra för hyresgästerna.

För oss i Vänsterpartiet är det självklart att allmännyttan ska utvecklas och drivas i just ett allmännyttigt syfte. För oss betyder det att bra boenden ska erbjudas till en skälig kostnad och utan kontantinsats, att produktionskostnaderna hålls nere för att man ska kunna bygga så att alla har råd att bo och att det erbjuds hyresrätter för alla inkomstgrupper.

Vänsterpartiet lovar att fortsatt stå upp för hyresgästerna och arbeta för att Växjöbostäder ska vara ett allmännyttigt bostadsbolag som värnar allas rätt till en bostad med rimlig hyra. Bostad är en social rättighet. För den som är intresserad så kommer utdelningen från Växjöbostäder debatteras vidare på kommunfullmäktige i dag, när kommunstyrelsen ordförande Anna Tenje svarar på frågor från Vänsterpartiet om hur pengarna från Växjöbostäder används och hur det påverkar hyresgästerna.

Anders Göranson (V)

Maria Garmer (V)

Anna Bertland (V)

Håkan Frizén (V)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.