Annons

Växjös mål stämmer inte in på verkligheten

Växjö kommun har ett högt uppsatt mål när det gäller ekologisk mat. Hur ser verkligheten ut? Jo, andelen ekologiskt som används i måltidsorganisationen har minskat.
Debatt • Publicerad 6 februari 2018

Häromdagen meddelades från Växjö kommun att vi nu är med och bildar ett europeiskt nätverk som ska främja ekologisk matproduktion, ekologiskt jordbruk och konsumtion av ekologisk mat. Paris, Wien, Nürnberg är några av de sju städer/kommuner som deltar plus organisationen Citta del bio i Italien. Nätverkets huvudkontor ska ligga i Bryssel.

I pressmeddelandet står som bakgrund till Växjö kommuns medlemskap i nätverket att här har politiken satt upp högt ställda mål: 80 procent av det livsmedel som används i måltidsorganisationen till skolor och äldreomsorgen ska vara ekologisk 2020. Så långt är allt väl. Det är ett tydligt mål.

Annons

Men hur ser verkligheten ut? Jo, under den nya måltidsorganisationens tid har andelen ekologiska livsmedel minskat, från 40 procent till 38 procent 2016. Även för 2017 har andelen ekologiskt minskat, men slutsiffran saknas ännu. Anledningen har varit att de styrande velat spara pengar. Så gapet mellan mål och verklighet har alltså ökat de senaste åren.

Nu är frågan: Kommer den styrande majoriteten med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet att sträva mot målet 80 procent? Kommer måltidsorganisationen att få resurser som gör det möjligt? Vad säger Magnus P Wåhlin (MP), som undertecknat pressmeddelandet?

Min oro gäller den revidering av vår så gott som enhälligt antagna måltidspolicy, som är på gång. När policyn skrivs om – kommer målet för ekologiskt att skruvas ner? Eller är det fortfarande en seriös ambition att uppnå minst 80 procent 2020 och sätta resurserna efter målet? Kan tilläggas att Vänsterpartiet ser det som ett bra och realistiskt mål.

Carin Högstedt (V)

Annons
Annons
Annons
Annons