Annons

Växjöstyret i debatt om Bandidos-insats: Vi satsar för att minska kriminaliteten

Under påskhelgen genomförde Växjö kommun tillsammans med polisen och flera andra myndigheter en gemensam omfattande insats mot Bandidos, skriver Växjöstyrets representanter i miljö- och byggnämnden.
Debatt • Publicerad 2 maj 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bandidos nya lokaler utanför Bramstorp.
Bandidos nya lokaler utanför Bramstorp.Foto: David Johansson

Under påskhelgen genomförde Växjö kommun tillsammans med polisen och flera andra myndigheter en gemensam omfattande insats mot Bandidos. Resultatet blev bra och vi är väldigt glada att vi från kommunens sida tillsammans med andra myndigheter hjälps åt för att sätta stopp för kriminalitet, osund konkurrens och olagliga verksamheter. Genom att samköra myndighetsgemensamma insatser mot misstänkta verksamheter där alla myndigheter gör sin tillsyn och sedan ger ett vitesföreläggande mot de brister vi hittar gör vi det svårt och dyrt att vara kriminell i Växjö. Under insatsen hittades bland annat misstänkt amfetamin och flertalet brister som vi kan vitesförelägga, kronofogden utmätte även två bilar.

Påskhelgens insats är ett lysande exempel på en myndighetsgemensam insats. Detta är något Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har satsat på i kommunens budget som antogs av kommunfullmäktige i november förra året och även i nämndens internbudget som gäller för 2023.

Annons

Vi har nu påbörjat rekryteringen av en tjänsteperson som från kommunen ska samordna dessa insatser och vara myndigheternas kontaktperson för fler lyckade gemensamma insatser. Vi har sett ett behov av en stark samlad kompetens rörande myndighetsgemensam samordning och det arbetet har vi nu kommit en bra bit på vägen med.

Vi ser att detta arbete har gett positiva och glädjande resultat i andra kommuner och då behöver givetvis Växjö kommun följa efter dessa goda exempel. Vi tror att vi kommer kunna stoppa en del kriminalitet genom bättre samverkan med våra myndigheter och även skicka ett starkt signalvärde att vi inte accepterar kriminalitet i Växjö kommun.

Att påbörja ett aktivt arbete för att minska kriminaliteten i vår stad är givetvis viktigt och självklart för oss i nya styret. Att samtidigt arbeta med de hårda frågorna som kriminalitet och myndighetsgemensamma insatser samtidigt som vi satsar på våra skolbarn, god fritidssysselsättning och en god omsorg är avgörande för en välmående kommun.

Miljö- och byggnämndens ordförande Lisa Larsson (S)

Miljö- och byggnämndens Vice ordförande Pernilla Bodin (MP)

Miljö- och byggnämnden ledamot Pia Rönn Johansson (V)

Annons
Annons
Annons
Annons