Annons

Vi behöver få det lättare att nå en sjuksköterska - inte svårare

Det måste vara enkelt att skapa kontakt med vården, skriver ett flertal företrädare från PRO-föreningar i Uppvidinge.
Insändare • Publicerad 6 maj 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett stort problem är att det saknas läkare på vårdcentralerna, skriver PRO-företrädare i Uppvidinge. Genrebild sjukhus.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är många av våra medlemmar inom PRO som inte är hemma med dagens IT- teknik. Vi vill kunna ringa till vår egen vårdcentral där det finns en personlig kännedom om aktuell patient.

Alla blir vi äldre och mera vårdberoende. Därför måste det vara enkelt att skapa kontakt med vården. Vi klarar inte av olika chattfunktioner och videomöten.

Annons

Ett stort problem är att det saknas läkare på vårdcentralerna. Vi i Uppvidinge med vårdcentral i Lenhovda och Åseda samt Hälsocentralen Falken behöver få det lättare att nå en sjuksköterska – inte svårare. Idag är det svårt att komma fram på 1177 och vi tror att svarstiden kommer att öka då samtliga samtal kommer till 1177. I dag kan man sitta i kö mellan 20 och 40 min för att sedan få besked om att ”Idag är tiderna slut”. Kommande dag kan det bli samma besked.

Akuten i Växjö blir då alternativet för att få hjälp med sina problem, med en överbelastning där som följd.

”Vi hoppas att våra medlemmar i PRO och andra personer med IT-problem kan få en enklare väg till att få kontakt med en läkare.”

Jämlik vård? Hälso- och sjukvården måste bli mer medveten om de hinder som människor upplever i möte med sjukvården redan idag. Vi hoppas att våra medlemmar i PRO och andra personer med IT-problem kan få en enklare väg till att få kontakt med en läkare.

PRO Lenhovda Inger Lemark

PRO Nottebäck Mary Kroon

PRO Åseda Bjarne Svensson

PRO Älghult Ulla-Stina Nordh

Annons
Annons
Annons
Annons