unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vi behöver färre spelare och mindre spelreklam

Vi utsätts dagligen för spelreklam i olika medier. För isolerade människor med stor oro för hälsa, anhöriga, jobb och ekonomi kan denna reklam locka mer än någonsin. Vi är många som oroar oss för att fler ska hitta till spelen och att de som redan spelar utökar sitt spelande i tider som dessa. Det skriver Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen.
Två procent av den vuxna befolkningen i Sverige, runt 4 000 kronobergare, uppskattas ha ett spelberoende men få söker hjälp för sina spelproblem, skriver artikelskribenten.
Två procent av den vuxna befolkningen i Sverige, runt 4 000 kronobergare, uppskattas ha ett spelberoende men få söker hjälp för sina spelproblem, skriver artikelskribenten.
Foto: Karin Wesslén / TT
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En cocktail av olyckliga omständigheter som riskerar att få farliga konsekvenser. Så sammanfattar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) den grogrund för ökat problemspelande som uppstått till följd av coronapandemin. Jag kan inte annat än att hålla med honom.

Varje dag utsätts vi för reklam i olika medier om hur vi kan bli lyckliga genom att vinna miljonvinster. För isolerade människor med stor oro för hälsa, anhöriga, jobb och ekonomi kan reklamen locka mer än någonsin. Vi är många som oroar oss för att fler ska hitta till spelen och att de som redan spelar spelar mer i tider som dessa.

Just frågan om spelreklam har varit hett debatterad i flera år. 2018 uppgick investeringar i spelreklam till 7,4 miljarder kronor. Det var en ökning med 35 procent jämfört med 2017 och en ökning med 95 procent (!) jämfört med 2016. Senast förra året kallade Ardalan Shekarabi (S), då civilminister, därför spelbolagen till dialog om att upphöra med den aggressiva marknadsföringen. Sen dess är vi nog många som har upplevt att det har blivit lite bättre, men helt bra är det verkligen inte. Mer måste göras.

Två procent av den vuxna befolkningen i Sverige, runt 4 000 kronobergare, uppskattas ha ett spelberoende men få söker hjälp för sina spelproblem. Detta trots att hjälp finns att få. Det vittnar om att vi behöver göra mer för att sprida budskapet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

I början av mars besökte jag tillsammans med våra riksdagsledamöter primärvårdens hälsoenhet i Växjö, där man bland annat arbetar med spelberoende, för att få mer kunskap om hur Kronoberg som region och kommunerna här arbetar med frågan och vad vi från politiken kan göra för att stärka arbetet. För Socialdemokraterna i Kronoberg är minskat spelande och ökat stöd till spelberoende viktiga frågor. Vi har antagit flera motioner på våra kongresser, motionerat om frågan i riksdagen och interpellerat i Region Kronoberg.

Det är glädjande att regeringen vidtagit ett antal åtgärder för att förhindra den befarade utvecklingen med ökat spelande under coronapandemin. Bland annat har en gräns på max 5000 kr per vecka för insättningar på spelkonto införts. För spel vid värdeautomater gäller motsvarande förlustgräns. Fler ska också få kunskap om möjligheten till självavstängning via Spelinspektionens "Spelpaus", en sida där användare kan stänga av sig från spel om pengar och spärra direktmarknadsföring om det. Sist men inte minst förbjuds olicensierade spel att rikta reklam mot den svenska marknaden och uppföljningen ska stärkas.

Vi behöver färre spelare och mindre spelreklam – inte fler och mer.

Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen

Läs mer

Lantbrukare hotas av böter för magra kor: ”Jag får väl slå ihjäl dem”

Jordbruk

Lantbrukare hotas av böter för magra kor: ”Jag får väl slå ihjäl dem”

Kritiserad lantbrukare om de magra korna. Han riskerar 5 000 kronor i vite för brister i djurhållningen.

Fick sparken: Förra kommunchefen får nya pengar – tre år senare

Kommunpengarna

Fick sparken: Förra kommunchefen får nya pengar – tre år senare

Förra kommunchefen Kosunen Eriksson fick drygt en miljon kronor av Alvesta kommun när hon sparkades.

Affärsliv: 18 anställda varslas på möbelföretaget

Affärsliv

Affärsliv: 18 anställda varslas på möbelföretaget

Vd:n varslade 18 anställda om uppsägning. Beror inte bara på coronapandemin.

Förre landshövdingen Lars-Åke Lagrell har avlidit

1940-2020

Förre landshövdingen Lars-Åke Lagrell har avlidit

Styrde svensk fotboll i 20 år – var landshövding i Växjö

Lyxig villa för 7,5 miljoner Växjös hetaste bostad

Hemnet

Lyxig villa för 7,5 miljoner Växjös hetaste bostad

En lyxutrustad villa i Växjö för 7,5 miljoner. Det blev förra veckans hetaste bostad i länet.

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.