Annons

Vi säljer för att bygga

Beslutet att sälja lägenheter i Älmhult har inte varit självklart. Det tyngsta argumentet som gör att vi ställer oss bakom beslutet om försäljning är att det leder till att Älmhultsbostäder själva kan bygga fler hyresrätter, skriver Eva Ballovarre (S) och Helen Bengtsson (S).
Debatt • Publicerad 5 februari 2018

Älmhult är årets tillväxtkommun, vi är nu fler än 17 000 personer som bor här och kön för att få flytta hit är lång. För några år sedan vände trenden och från att ha försökt locka hit privata företag för att bygga så är det i dag stor åtgång på våra tomter.

Tillsammans med de privata aktörerna så säkerställer vi nu att det kommer vara en fortsatt bostadsförsörjning i vår kommun. Med en bred majoritet har kommunfullmäktige beslutat att sälja lägenheter från Älmhultsbostäders bestånd. Detta är en del i att säkerställa ett ökat antal bostäder i kommunen.

Annons

Beslutet att sälja lägenheter har inte varit en självklarhet för oss Socialdemokrater. Vi har haft många och långa diskussioner med både nya och gamla partimedlemmar och vägt för och nackdelar mot varandra.

Det tyngsta argumentet som gör att vi ställer oss bakom beslutet om försäljning är att det leder till att Älmhultsbostäder själva kan bygga fler hyresrätter. Antalet lägenheter i kommunen kommer att öka. Det är ett lokalt företag som redan i dag har ett bestånd av bostäder i kommunen som köper lägenheterna och vi tycker det är ett kvitto på att det finns en vilja att satsa i Älmhult, vi ser en ljus framtid för kommunen.

Beslutet att sälja lägenheter har tagit tid och med facit i hand så anser vi att det var rätt. Vi har fått fundera både en, två och tre gånger och av erfarenhet så vet vi att den lösning som kommer upp först många gånger är den enkla lösningen – men inte den bästa. Vi har vågat vara kritiska och ifrågasättande och det kommer vi fortsätta att vara.

Nu ser vi fram emot att Älmhultsbostäder sätter spaden i jorden och börjar bygga på kvarteret Kvarnen och kvarteret Haganäs, planerad byggstart under våren.

Eva Ballovarre (S), ordförande i kommunstyrelsen, Helen Bengtsson (S), ordförande Älmhultsbostäder

Annons
Annons
Annons
Annons