Vi sluter klyftan som Moderaterna skapade

Tomas Eneroth (S) ,

Sverige har nu rekordhög sysselsättning, ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 13 år och ett budgetunderskott på 60 miljarder har vänts till stora och växande överskott i statens finanser.

Det är fakta som uppenbarligen känns jobbigt för Katarina Brännström (M) att erkänna, och i stället för att glädjas åt att vi nu i Sverige har reformutrymme att investera i förbättrad sjukvård, skola och äldreomsorg väljer hon och andra moderater att kalla den förda politiken för ”skryt” och i stället föreslå samma politik som ledde till massarbetslöshet och budgetunderskott.

Under Moderaternas tid i regeringsställning blev ungdomsarbetslösheten så hög att Sverige fick krisbidrag från EU. Trots det envisas Moderaterna med att återigen föreslå stora ofinansierade skattesänkningar och försämrade trygghetssystem som lösningen för Sverige.

Men med 100 000 lediga jobb runt om i landet och brist på sjuksköterskor, poliser, civilingenjörer och undersköterskor är det inte ännu ett jobbskatteavdrag som är lösningen. Vi vill i stället fortsätta investera i bostadsbyggande och utbildning, i sjukvård och äldreomsorg, i infrastruktur och klimatomställning.

Dessutom vill vi använda utrymmet till att förbättra ekonomin för pensionärerna, bland annat genom att ta bort pensionärsskatten, den extra skatt som pensionärer betalar och som alliansregeringen införde. Men reformerna sker i den takt som är möjlig – vi slarvar inte med statens finanser.