Vilken strategi finns för kulturarvens fastigheter?

Kronobergs slottsruin är ett av länets största besöksmål, men tragiskt nog kommer den hållas stängd framöver på grund av rasrisken och det dåliga skick som borgen är i.
Debatt • Publicerad 27 februari 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Under valrörelsen uttryckte flera partier sin vilja att rädda borgen, men sedan valet har det varit tämligen tyst, tycker
Under valrörelsen uttryckte flera partier sin vilja att rädda borgen, men sedan valet har det varit tämligen tyst, tyckerFoto: David Johansson

Under valrörelsen uttryckte flera partier sin vilja att rädda borgen, men sedan valet har det varit tämligen tyst. Frågan om Kronobergs slottsruin får inte förskjutas eller glömmas bort!

Staten är ägare av ett stort antal kulturfastigheter, däribland Kronobergs slottsruin, och därmed ansvarig för underhållet av dessa. Uppdraget ligger hos Statens Fastighetsverk, men ansvaret vilar naturligtvis på regeringen som har att styra sina myndigheter. Självklart handlar det både om kompetens och effektivitet hos Statens Fastighetsverk, men det handlar också om vilka finansieringsmodeller som är möjliga för att sköta det nödvändiga underhållet av en lång rad historiska byggnader i vårt land.

Hittills verkar det saknas en hållbar strategi för att sköta och finansiera det långsiktiga underhållet av statens kulturfastigheter. Ansvaret för de här frågorna vilar uteslutande på regeringen. Exemplet Kronobergs slottsruin, som tillåtits förfalla så mycket att den inte längre får besökas av allmänheten, förskräcker. Vi ställer oss frågande kring vilka konkreta åtgärder som regeringen tänker vidta för att stoppa det pågående förfallet av statliga kulturfastigheter, så som Kronobergs slottsruin. Och hur man tänker säkra den framtida finansieringen av underhåll av de statliga kulturfastigheterna. Detta är synnerligen viktiga frågor för det svenska kulturarvet.

Catarina Deremar (C), riksdagsledamot, kulturpolitisk talesperson

Andreas Håkansson (C), distriktsordförande, Centerpartiet Kronoberg

”Vi ställer oss frågande kring vilka konkreta åtgärder som regeringen tänker vidta för att stoppa det pågående förfallet av statliga kulturfastigheter, så som Kronobergs slottsruin.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.