Annons

Vill eleverna ha grön mat?

Under 2017/2018 har de hänt något med skolmaten det har blivit mer grönt på våra tallrikar det är helt grönt till och med. Mindre kött och mer grönt. Men vill verkligen eleverna ha det?
Insändare • Publicerad 2 maj 2018
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Eleverna i skolan vill ha mer svensk husmanskost på menyn, tror Felix Löthman.
Eleverna i skolan vill ha mer svensk husmanskost på menyn, tror Felix Löthman.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

När klockan slår 11.15 är det dags för skollunchen. Vi kommer till matsalen och är hungriga efter några timmar i skolbänken. Vi ställer oss i kö och väntar på vår tur. När det är min tur så ser jag maten. Det är vegetariska biffar, gröna lite brunna här och där. Jag hör kompisarna att de vill ha vanliga kötbiffar.

Lunchen är en väldigt viktig tid på skoldagen. Det är där du kan snacka med vännerna och umgås, men främst ska vi äta och bli mätta så att vi klarar de sista timmarna i skolan.

Annons

I dagens läge är det så att eleverna inte blir mätta på lunchen. En skoldag för en elev är egentligen åtta timmar. Om man ska hålla fokus hela dagen måste eleverna ha mat i magen. Men nu är det många som går hungriga hela dagen.

Om vi inte blir mätta kommer det att göra ett dåligt intryck av skolan och sämre studieresultat. Många tar mat men äter inte upp den. Istället slängs den. Varje vecka slängs otroliga mängder mat i skolan. Det är helt sjukt. När matsvinnet är stort, måste man inse att något är fel med maten.

Jag vet att vi inte ska klaga på maten men nu har problemet gått överstyr. Jag vet också de som jobbar med att göra i ordning skolmaten gör ett fantastiskt bra jobb och måste få jättemycket saker att hänga ihop, som protein, vitaminer, mineraler, fett, kolhydrater och kostnaden. Men samtidigt, om maten inte är god blir eleverna inte mätta.

Elever vill ha sin svenska husmanskost. Köttbullar, fisk, falukorv, pytt i panna. Vi får denna sortens mat men det är för sällan tyvärr.

Felix Löthman

Annons
Annons
Annons
Annons