Annons
Nyheter

Nu går vi vidare med lokala löneförhandlingar

 Ett nytt avtal har slutits på lärarområdet. Det är ett första steg på vägen att göra läraryrket mer attraktivt. Men mycket arbete återstår för att uppvärdera yrket och lägga en grund för kunskaps-nationen Sverige. Nivåerna räcker inte för att mota den nationella lärar- krisen.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2012
Jonas Nilsson.
Jonas Nilsson.Foto: Jonas Andersson

Avtalet löper på fyra år. 2012 ger det minst 4,2 procent retroaktivt från den första april. Det är mer än andra avtalsområden, som fick 2,6 procent 2013 är vi garanterade märket/normen för avtals-rörelsen. 2014 och 2015 är sifferlösa.

Lärarförbundet hade aldrig sagt ja till detta medlarbud om vi inte fått in en uppsägningsklausul. Senast 1 januari 2015 kan vi säga upp avtalet. Nu är det upp till landets kommuner att ta ansvar. De har drygt två år på sig att visa att de fortsätter att prioritera lärarna. Om de låter bli tvekar inte Lärarförbundet att säga upp avtalet i förtid.

Annons

Hotet om strejk och mer än hundra manifestationer i landet, varav flera i Växjö, gav resultat. Det stora stödet för lärarna gav oss mer än andra. Utan detta starka tryck hade vi fått vad alla andra fått; 2,6 procent på 12 månader. Nu går vi vidare med förhandlingar kring den lokala lönesättningen. Vi kommer att fortsätta arbeta hårt för att nå högre.

Vad hade hänt om vi tackat nej till medlarnas bud?

Då hade det blivit strejk. En strejk hade lett till ett resultat som landat kring 2,6 procent på 12 månader, enligt den svenska modellen som innebär att man inte kan strejka sig till högre löner.

Troligen hade vi heller inte fått pengar retroaktivt från april. Det hade inte varit något steg mot 10 000 kronor mer i månaden.

Jonas Nilsson, ordförande, Lärarförbundet Växjö

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons