Nyheter

230 berörs av Vida Papers konkurs

Vida Paper AB med 230 anställda försattes i konkurs under onsdagseftermiddagen. Men det behöver inte betyda slutet för det anrika pappersbruket i Lessebo.
Konkursförvaltare Bertil Stridh tänker tills vidare driva verksamheten vidare.
Nyheter • Publicerad 13 december 2012

– Det är ett stort uppdrag som kommer att kräva mycket resurser. Verksamheten hålls i gång som tidigare tills vi fattar något annat beslut, säger advokat Bertil Stridh vid Amber Advokatbyrå i Värnamo.

– Jag har inte varit involverad i preludierna till konkursen. Under morgondagen (läs torsdagen) kommer jag att försöka sätta mig in i pappersindustrins verklighet.

Konkursförvaltare Bertil Stridh säger att han måste titta hur det ser ut i Vida Papers orderböcker och vad det innebär i olika perspektiv.

– Det är en miljöfråga också om verksamheten skall stängas, då har vi en massa miljöfrågor att ta hänsyn till.

Bertil Stridh konstaterar att han har rekonstruerat verksamheter ur konkurser i över 30 år.

– Att rekonstruera någonting ur en konkurs är alldeles utmärkt. Du får en fullständigt ren balansräkning, du köper tillgångarna, men det gäller ju bara att det finns en marknad.

– Det måste finnas någon som tror att man kan driva en pappersindustri i Lessebo i framtiden och det vet jag ännu inte om det finns.

Växjö tingsrätt tog konkursbeslutet strax efter klockan 15 på onsdagseftermiddagen. Då hade Vida Papers styrelseord­förande Santhe Dahl och vd Jan Fjeldså en stund tidigare lämnat in konkursansökan.

Tidigare under onsdagen hade bolaget hållit ett extra styrelsemöte i konferensrummet på kontoret i Lessebo. Det var under det mötet som styrelsen tog det definitiva beslutet att kasta in handduken för Vida Papers del. Styrelsen konstaterade att bolaget är på obestånd.

I styrelseprotokollet står att förhandlingar har förts med kreditgivaren Swedbank men att banken står fast vid ursprungsbudet att dra ned checkkrediten med 60 miljoner kronor.

”Därmed kommer inte den förhandlingen vidare. Efter rekonstruktionen har likviditeten försämrats på grund av att Swedbank inte låter några Vidabolag få superförmånsrätt och måste därför kräva förskott”, står det i styrelseprotokollet som Smålandsposten tagit del av.

”I dagsläget betalas nästan alla leverantörer i förskott eller med väldigt kort betalningstid. Det saknas nu 60 miljoner motsvarande det som banken sagt upp och ytterligare cirka 40 miljoner för fortsatt drift.

Konkursbeskedet för Vida Paper AB kom en dryg månad efter beslutet om företagsrekonstruktion – ett uppdrag som advokat Eric Edström misslyckats med.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.