Nyheter

Allt fler unga startar företag i Kronoberg

Nyföretagandet bland länets unga fortsätter att öka. Fortfarande är det dock så att Kronoberg placerar sig bland de sämsta i landet.
Nyheter • Publicerad 8 mars 2012

Under 2011 startades 117 firmor bland personer upp till 25 år, vilket är en ökning med 6,4 procent.

Resultatet placerar Kronoberg på 18:e plats av landets 21 län, något som trots allt är ett framsteg jämfört med fjolårets jumboplats. Detta enligt en sammanställning som Visma gjort tillsammans med bolagsverket och kreditupplysningsföretaget UC.

– Jag tycker att det är bra att man startar företag och känner på det lite, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma spcs.

Undersökningen visar också inom vilka branscher som det är populärast bland unga att starta företag. Hårvård, följt av jordbruk och konsumenttjänster placerar sig i topp.

– Traditionellt sett är det mycket hårvård och mycket på IT-sidan. Det har vi även i Kronobergs län, men här finns också jordbruk och skogsskötsel som stora näringar. Det innebär att det glädjande nog startas ett antal företag inom våra basnäringar. Det är viktigt för Kronobergs län, säger Thomas Karlsson, näringslivschef på Växjö kommun.

För att fortsätta den positiva trenden menar Thomas Karlsson att man måste fortsätta på den inslagna vägen.

–   Det är bara ett enträget, tufft vardagsarbete som gäller. Vi har ju bland annat under många år satsat rejält på ung företagsamhet, UF, säger Thomas Karlsson.

Alexander Malmkvist
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.