Nyheter

Arbetsmiljön på Swedwood får kritik

Ikea:s dotterbolag Swedwood kritiseras återigen av det amerikanska facket för arbetsmiljön vid fabriken i Danville. Swedwood slår ifrån sig och anser sig vara en förebild för fackliga frågor.
Nyheter • Publicerad 27 juli 2010

I en nyligen presenterad undersökning gjord av det amerikanska fackförbundet IAMAW, riktas hård kritik mot arbetsmiljön på Swedwoods fabrik i Danville, Virginia.

IAMAW skriver bland annat i sin rapport att ”allvarliga olyckor är mångt mycket vanligare i Danville än genomsnittet för liknande företag.”

Gunnar Korsell, vd för Swedwood International, har ännu inte tagit del av rapporten och vill därför inte kommentera innehållet.

– Men generellt är det där en bild vi inte känner igen. Tvärtom framhålls vi ofta som en förebild när det kommer till personalfrågor och fackliga ärenden från Swedwood-gruppen generellt, säger han.

Relationen mellan facket, såväl det amerikanska som svenska GS (Facket för skogs- , trä-, och grafisk bransch), och Swedwood är minst sagt infekterat. Arbetsmiljön på fabriken i Danville har diskuterats flitigt i svenska medier och rapporter om svårigheterna för IAMAW att organisera arbetarna fackligt på fabriken har avlöst varandra.

Smålandsposten intervjuade i våras Bill Street, ordförande för träsektionen inom IAMAW, som vittnade om högst tveksamma arbetsförhållanden för personalen vid anläggningen. Han sa bland annat:

– I den dagliga verksamheten är maskinen på Swedwood viktigare än människan. Därigenom hamnar de i de lägre regionerna när man ser hur de behandlar de anställda.

Swedwood har hela tiden stått fast vid uppfattningen att anklagelserna om brister i den fackliga hanteringen inte stämmer överrens med verkligheten.

Relationen var tidigare i våras på väg att tinas upp. Per-Olof Sjöö, ordförande i svenska fackförbundet GS, uppgav då för Smålandsposten att parterna hade träffats och att bara detaljer återstod innan en överenskommelse kunde nås om hur Iway – Ikea:s interna uppförandekod som bland annat tar upp frågor av facklig karaktär och som även gäller samtliga leverantörer – skulle tolkas.

Men under Almedagsveckan försämrades relationen ännu en gång sedan Bill Street på ett seminarium i GS regi återigen gått hårt åt det svenska möbel- företaget. Följden blev att kontakten parterna emellan sades upp. I en artikel i Dagens Arbete påstår Per-Olof Sjöö att Swedwood omedelbart efter seminariet kontaktat honom och brutit kontakten.

Gunnar Korsell ger en annan bild av det händelse- förloppet.

– Vi var överens med samt- liga parter om att inte uttala oss i pressen om den här frågan, utan att samtal skulle ske mellan oss. Från ledningshåll garanterade de detta, men uttalade sig ändå. Vi påpekade det för dem men bröt inte kontakten. Istället bjöd vi in samtliga parter till möte men som de, efter en timmes betänketid, tackade nej till, säger han.

Smålandsposten har förgäves sökt representanter från IAMAW samt Per-Olof Sjöö för en kommentar.

Fotnot: IAMAW står för International Association of Mechanists and Aerospace Workers. GS är förkortningen för Facket för skogs-, trä-, och grafisk bransch.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.