Nyheter

ATA Timber har köpt Värendskog

ATA Timber har köpt Värendskog, ett inköpsbolag av skogsråvara. Affären blev klar sent under fredagseftermiddagen.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2011

– Affären ger Värendskog ekonomisk stabilitet och innebär en trygghet med råvara till ATA-gruppen, säger Tage Andersson, grundare och ägare av sågverkskoncernen ATA.

Värendskog har sex anställda, varav fyra råvaruinköpare. Bolaget var tidigare ett helägt dotterbolag till JK Trä, men tidigare i år organiserades koncernen om. Moderbolag är sedan i våras Lenhovda Energi, som driver fjärrvärmen i Lenhovda, med Värendskog och JK Trä som dotterbolag. Allt har ägts av familjen Wranå.

– Vi har köpt en hel del råvara av Värendskog. Därför var det ganska naturligt att vi skulle köpa bolaget som verkar inom vårt normala fångstområde, säger Tage Andersson och tillägger:

– Vi blev tillfrågade om vi var intresserade. En sådan affär har tidigare diskuterats men det blev mer aktuellt nu efter konkursen för JK Trä.

Affären av det lokalt starka inköpsbolaget innebär att ATA Timber får tillgång till inköp av skogsråvara som tidigare gått till bland annat JK Trä.

Tage Andersson säger att det för tillfället är dåliga tider för sågverksindustrin, men att det bara kan bli bättre.

– Det är rätt tid att investera då det går att köpa till rätt pris.

När det gäller konkursen för JK Trä i Herråkra säger konkursförvaltare Henrik Snellman att verksamheten fortsätter i begränsad skala under en månad.

– Tanken är att på måndag morgon börja hyvla det som redan är färdigsågat. Det skapas stora värden genom den förädlingen, säger Henrik Snellman.

Någon sågning är dock inte aktuellt eftersom det inte finns någon råvara på lager.

– I dagsläget finns det inte heller någon lönsamhet på sågverksamhet.

Vid konkursen hade JK Trä ett 20-tal anställda. Konkursförvaltaren skall nu undersöka vad det finns för lokalt intresse att ta över hela verksamheten.

– Finns det inget sådant intresse måste vi börja avveckla bit för bit. Det finns betydande värden i bland annat såg- och hyvlerilinjer som är i förhållandevis bra skick och där borde det finnas köpare, anser Henrik Snellman.

Förutom fastigheterna där sågverksrörelsen bedrevs ägde bolaget även ett tiotal fritidshustomter i Holmahult i Uppvidinge kommun.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.