Annons
Nyheter

Besten klarade testen

Deras radiostyrda skogsskördare Besten håller måttet både när det gäller prestation och kostnader. Preliminära forskarresultat efter testkörningar
visar att uppfinnarna Christer Lennartsson och Jan Carlsson på Vislandaföretaget
Fiberpack utvecklat något som gott och väl kan mäta sig med dagens avverkningssystem.
Nyheter • Publicerad 21 mars 2006
Christer Lennartsson och Jan Carlsson på Vislandaföretaget Fiberpac kan ha visat vägen till framtidens recept för avverkning av skog. Intresset för den radiostyrda skördaren lär inte bli mindre efter de positiva resultaten från testkörningarna. Arkivfoto: Kent Axelsson
Christer Lennartsson och Jan Carlsson på Vislandaföretaget Fiberpac kan ha visat vägen till framtidens recept för avverkning av skog. Intresset för den radiostyrda skördaren lär inte bli mindre efter de positiva resultaten från testkörningarna. Arkivfoto: Kent AxelssonFoto: 

Testkörningarna av den radiostyrda skördaren kompletterad med två specialbyggda kurier (maskiner som forslar ut virket till bilväg) har rönt stort intresse. Systemet kan vara det tekniksprång branschen länge ropat efter för att komma vidare med effektiviseringen av skogsavverkningarna.

Forskningsinstituet Skogforsk har följt testerna i både klen och grov skog i trakterna av Karlsborg för att göra objektiva mätningar. Tongångarna är positiva.

Annons

- De preliminära resultaten pekar på att systemet helt klart kan mäta sig med dagens system när det gäller prestation och kostnader samtidigt som det finns ytterligare potential. Dagens system med en skördare och en skotare har trots allt utvecklats under 30 år, säger teknikutvecklaren Isabel Bergkvist på Skogforsk.

Tydliga fördelar

Hon pekar på två tydliga fördelar. Dels vinns tid när virket lastas direkt på kuriren för vidare transport till bilväg. Virket behöver aldrig mellanlanda på marken. Dels sparas bränsle och därmed kostnader. Och besparingarna är rejäla.

- Det verkar som om bränslekostnaden kan halveras, säger Isabel Bergkvist.

Lägre kapitalkostnad

Uppfinnarna själva beräknar att den förarlösa Besten, som styrs av kurirens förare, skulle kosta tre miljoner kronor. Till det kommer kostnader för att modifiera två skotare. Kapitalkostnaden blir ändå lägre än för en traditionell skördare och en skotare.

- Förarkostnaden för skördaren försvinner men i stället behövs två förare till kurierna som i gengäld kan få ut dubbelt så mycket virke, säger Isabel Bergkvist.

Uppfinnarna Jan Carlsson, Vittaryd, och Christer Lennartsson, Vislanda, är inte främmande för att själva börja tillverka Besten. Det är huvudspåret i dag.

- Så blir det om inget annat alternativ dyker upp. Har vi satt båten i sjön får vi ro den i land, säger Jan Carlsson.

På frågan om ingen av de stora tillverkarna av skogsmaskiner är intresserade väljer han att inte kommentera vilket trots allt antyder att förhandlingar pågår.

Annons

Spännande framtid

- Men framtiden är spännande. Testresultaten hittills är ungefär de förväntade, säger han.

Deras förra innovation i skogen var Buntaren, en maskin som förvandlar biobränlse i form av hyggesavfall till hanterbara paket.

De hann tillverka drygt 20 exemplar i egen regi innan rätten såldes till

dåvarande Timberjac som nu köpts upp av John Dere.

- Tillverkningen skedde då med hjälp av ett antal underleverantörer. Så kan det bli med Besten också, säger Jan Carlsson.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons