Annons
Nyheter

Bojkott kan slå mot bönder i länet

Konflikten kring publiceringarna av karikatyrteckningarna på profeten
Muhammed kan påverka mjölkbönderna i länet. Bojkotten av mejerijätten Arla i Mellanöstern kan leda till sänkta mjölkpriser. Den efterlikvid som bönderna får baserat på Arlas vinst kan också påverkas.
Nyheter • Publicerad 8 februari 2006

I slutet av januari tvingades Arla Foods stänga sitt mejeri i Saudiarabiens huvudstad Riyad där 800 personer arbetar. Orsaken var den bojkott av danska varor som följde i följden av Jyllands-Postens publicering av teckningarna av profeten Muhammed.

- Köpbojkotten påverkar Arla rejält, vi säljer ingenting i den regionen nu, varje dag vi inte säljer är en dålig dag, säger Britta Josefsson, informatör på Arla Foods. Sju till åtta procent av vår världsomsättning finns i Mellanöstern, det är en viktig marknad för oss.

Annons

Vad bojkotten betyder för svenska mjölkbönder på sikt kan Britta Josefsson inte bedöma nu, det beror på hur situationen utvecklas.

- Det sista styrelsen vill är att sänka mjölkpriset men det kan inte uteslutas, säger Britta Josefsson.

Och just det befarar ordförande för LRF Sydost, Thomas Magnusson i Växjö.

"Tål inte fler sänkningar"

- Vi är bekymrade och tål inte fler sänkningar av mjölkpriset, det är så lågt det kan vara, säger Thomas Magnusson. Vi får cirka 2:70 kronor litern för mjölken nu. Man kan konstatera att världen är liten, på gårdarna i länet hade man aldrig kunnat kalkylera med att det här skulle påverka oss.

Förutom att lantbrukarna får betalt för mjölken under året så får de vid årets slut en efterlikvid, det vill säga en extra utbetalning som baseras på Arlas ekonomiska resultat.

- Hur det blir med efterlikviden kan jag inte säga något om i dagsläget, men det finns en möjlighet att den påverkas. Vi har fortfarande ingen totalbild och vet inte hur länge bojkotten fortsätter, säger Britta Josefsson på Arla.

Om utdelningen till lantbrukarna påverkas så är det bekymmersamt, enligt Thomas Magnusson som själv driver mjölkproduktion i Rinkaby söder om Växjö.

- Det är världsproblem man går och funderar på hemma på ladugårdsbacken, säger Thomas Magnusson. Den här konflikten måste lösas, nu har det blivit världspolitik av det också och att det påverkar oss är trist.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons