C vill göra det lättare att ge unga sparken
Statsminister Göran Persson anser att det är farligt att börja tubba på anställningsskydd för att komma åt arbetslösheten.
- Det finns inget säkrare sätt att skapa en ny underklass i samhället, säger han.
Centerledaren Maud Olofsson lanserade förslaget på partiets kommundagar i Södertälje på fredagen. Tanken är att företag ska kunna anställa unga under 26 år på ett särskilt ungdomsavtal i upp till två år. Under den tiden ska uppsägning kunna ske med omedelbar verkan. Arbetsgivaren måste dock betala ett avgångsvederlag på åtta procent av intjänad lön, vilket betyder en månadslön efter ett år.
Olofsson pekar på att många ungdomar i dag aldrig får en chans att visa vad de kan på arbetsmarknaden på grund av stela anställningsregler. Hon anser att Persson vänder 140 000 unga utan egen försörjning ryggen genom att avfärda förslaget.
Ingen trygghet
- Om tryggheten består i att man ständigt är beroende av samhället, då är det inte mycket trygghet att
tala om, säger Olofsson.
Ungdomsavtal finns i Frankrike och har gett goda resultat, enligt centerledaren. I Sverige skulle de kunna ge omkring 14 000 nya jobb, tror hon.
"Tilltalande"
- Det är ett tilltalande förslag, säger Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström.
Han anser också att höga ingångslöner gör att ungdomar har svårt att få jobb.
- När så många unga människor hamnar utanför arbetsmarknaden, då är det problem med regelverket. Då måste man tänka nytt, säger Bäckström.
Men centerns förslag får kritik inte bara från socialdemokraterna.
Inget alliansförslag
Folkpartiets ekonomipolitiska taleskvinna Karin Pilsäter uppger att den borgerliga alliansen inte står bakom förslaget. Det har inte behandlats i den alliansarbetsgrupp som snart ska presentera en rapport om bland annat
arbetsmarknaden.
Pilsäter tycker att det är bättre att ge företag som anställer arbetslösa ungdomar ekonomiskt anställningsstöd och förlänga dagens visstidsanställningar.
- Med centerns förslag får ungdomar leva i osäkerhet i två år, säger hon.
Moderaterna är skeptiska.
- Vi har inte funnit några övertygande argument för att en försämring av anställningstryggheten är det bästa sättet att öka sysselsättningen för unga, säger moderaternas chefsekonom Anders Borg.