Annons
Nyheter

Få obetade marker i länet

I Kronobergs län sköts betesmarkerna ovanligt bra. Det visar de kontroller länsstyrelsen gjorde förra året.
I landet som helhet var dock sex procent av betesmarken obetad. Jordbrukare som inte sett till att kraven uppfyllts riskerar minskade utbetalningar.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2006

Landets länsstyrelser måste varje år kontrollera minst fem procent av alla gårdar som ansökt om gårdsstöd. I kontrollerna ingår bland annat att bedöma hur betesmarken sköts. Ett krav är att marken ska hävdas genom att den betas av djuren.

Betyget för Kronoberg blir ett av de högsta i landet. Här var det bara 3,5 procent av arealen som inte betats tillräckligt mot sex procent för landet som helhet. Sämst var det i Värmland med 19 procent obetad mark.

Annons

Även om resultat bara bygger på kontroller på fem procent av gårdarna ser Jordbruksverket allvarligt på resultaten.

- För att stöden inte ska minska och för att behålla värdefulla natur- och kulturmiljöer är det viktigt att skötseln förbättras, säger Hans Andersson på Jordbruksverket.

För den som inte uppfyller kraven minskas utbetalningen för alla direktstöd. Normalt sjunker den med tre procent men vid stora avvikelser kan lantbrukaren bli helt utan stöd.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons