Annons
Nyheter

Fältbiologerna fick rätt i tvist

I snart två år har tvisten rasat. I?går fick Fältbiologerna rätt mot Ikea. Möbelföretagets miljöcertifiering godkänns inte. Men Ikea tolkar beslutet annorlunda.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2014
Smålandsposten den 25 april 2012.
Smålandsposten den 25 april 2012.Foto: 

Under flera års tid har Fältbiologerna, tillsammans med föreningen Skydda skogen, reagerat­ och agerat mot vad de ansett vara Ikeas miljövidriga och hänsyns­lösa avverkning av de sista urskogarna i Europa, i ryska Karelen..

Föreningen har varit på plats i Karelen och gjort egna fältstudier. Ordentligt uppmärksammat blev det i samband med att SVT:s Uppdrag granskning lyfte frågan i sitt tv-program. Samma dag lyfte­ Smålandsposten frågan om det som går under branschens egen miljö­beteckning FSC. Det syftar­ på att skogsbruket är långsiktigt hållbart. Ikea har hela tiden lutat sig mot certifiering som de haft.

Annons

Fältbiologernas ordförande Sara Vikström Olsson berättar att de fick beskedet att FSC dragit tillbaka Ikeas certifiering. Hennes spontana reaktion är att de fick rätt.

– Det känns jättebra. Nu hoppas vi att Ikea tar sitt ansvar och tar tillbaka sin produktion i området. Det är först då vi har vunnit, säger Sara Vikström Olsson­ som menar att Ikea annars helt kommer att tappa förtroende hos konsumenterna.

Men på Ikea tolkas beslutet annorlunda. Möbelföretaget hävdar att det är ett tillfälligt tillbaka­dragande som bottnar i mer tekniska frågor kring skogsbruket i Karelen.

Till exempel om arbetsutrustning, bristfälliga manualer och utbildning av personal kring skogsavverkningen. Men man kan inte dra den slutsatsen av rapporten som Fältbiologerna gör, hävdar­ Ikeagruppens press­ansvarige Josefin Thorell.

Hon menar att det hela gäller ett fåtal anmärkningar av ringa grad som företaget redan börjat åtgärda. När alla punkter är avklarade kommer en ny ansökan om certifiering att göras.

Att Ikea skulle tappa i förtroende menar Josefin Thorell inte ska vara fallet:

Vårt löfte till kunden är att vi tar ansvar för skogen, säger hon.

Fotnot: Bolaget som har avverkat skog i Karelen är Swedwood, som var ett helägt dotterbolag till Ikea. Nu har det bytt namn till Ikea industry.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons