Nyheter

Halverat resultat 2010

Lammhults Design Group som skrev ned sin pro­gnos för några månader sedan redovisar ett resultat efter skatt på 13,9 miljoner kronor för 2010.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2011

Det är nästan en halvering jämfört med året innan. Varumärkena Abstracta och Lammhults var ändå glädjeämnen.

Finansoro och offentliga besparingar i Sydeuropa samt en stärkt svensk krona är ett par orsaker till det försämrade resultatet. Kostnader för engångskaraktär påverkade också utfallet.

Koncernens nettoomsättning blev 778 miljoner kronor, en minskning med 7 procent. Orderingången minskade med 8 procent till 773 miljoner kronor och orderstocken var 2 procent lägre än vid föregående årsskifte.

Rörelseresultatet efter finansiella poster blev 24,2 miljoner kronor och höll sig inom den intervall som förutskickades i december.

-?Kronans utveckling spelade oss och alla andra exporterande företag ett spratt under 2010. Det, och att två stora projekt inom Lammhults Library flyttades fram, var anledningen till att vi vinstvarnade i början av december. Då passade vi också på att tidigarelägga en del kostnader som egentligen skulle tagits 2011, förklarar koncernchef Anders Rothstein.

Han konstaterar att med oförändrad valuta och utan de tidigarelagda kostnaderna skulle resultatet ha hamnat i nivå med föregående års. Trots lägre resultat för koncernen redovisar affärsområdet Lammhults Office, med varumärkena Lammhults och Abstracta, ett framgångsrikt år.

-Det är väldigt glädjande. Framgången är bland annat ett resultat av hårt arbete och nya produkter. Dessutom har den svenska marknaden stärkts samtidigt som efterfrågan ökade i Storbritannien och även den tyska marknaden sköt fart, säger Anders Rothstein.

Oron i Sydeuropa slog hårt mot affärsområdet Library.

-Osäkerheten på viktiga marknader som Spanien får vi nog tyvärr leva med ett bra tag. Däremot vaknade marknader som Tyskland och Mellanöstern under senhösten, säger Anders Rothstein.

En utdelning om en krona per aktie föreslås för 2010.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.